Medische Encyclopedie – Apotheek Burgum – Burgum

Apotheek Burgum

Apotheek Burgum

Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 38 A 9251GA Burgum Tel:0511-462500

Verhuisd!!

Wij zijn verhuisd!

Vanaf heden heten wij u welkom in ons pand aan de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg 38A, naast huisartsenpraktijk 'It Peldershus'. Onze verhuizing naar het nieuwe pand biedt ons meer ruimte voor het leveren van goede farmaceutische zorg. De apotheek heeft een grotere wachtruimte, heeft meerdere, ruim opgezette balies om je nog sneller te helpen, een ruime spreekkamer voor privacygevoelige gesprekken en nog veel meer.

 

Coronavirus

Om verdere verspreiding van het corona virus te voorkomen, de continuïteit van zorg te behouden en ons team te beschermen nemen ook wij maatregelen.

Kom NIET naar de apotheek indien u last heeft van (neus)verkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of kortademigheid. Laat uw geneesmiddelen dan ophalen door iemand anders. De huisarts kan ook op het recept zetten dat het bezorgd moet worden voor u.

Meer informatie over de voorzorgsmaatregelen.

Medische Encyclopedie

Inhoud

calcitriol op de huid

Calcitriol gaat overmatige schilfering van de huid tegen.

Artsen schrijven het voor bij psoriasis.

Wat doet calcitriol op de huid en waarbij gebruik ik het?

Psoriasis

Psoriasis is een chronische aandoening, waarbij de bovenste laag van de huid te snel groeit. Hierdoor ontstaan te veel huidcellen die niet goed kunnen rijpen. De oorzaak is nog onbekend, maar men vermoedt dat erfelijke aanleg een rol speelt.

Verschijnselen
De verschijnselen zijn een verdikte huid met schilfers, roodheid en jeuk. De ernst van de aandoening varieert van één tot twee kleine plekjes tot een uitgebreide schilfering van de huid.

Vaak zijn er ook afwijkingen aan de nagels, zoals kleine putjes in de nagels of een geelbruine verkleuring. Soms zijn ook de gewrichten van vooral handen en voeten aangetast.

De ziekte kent perioden van spontane verbetering of verslechtering.

Werking
Calcitriol remt de groei van de huidcellen af. Na vier weken gebruik neemt de schilfervorming af en begint de huid zich te herstellen. Na zes weken is het maximale effect grotendeels bereikt.

Lees meer over psoriasis . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Irritatie op de plaats van de behandeling en de omringende huid. Dit uit zich in een brandend en stekend gevoel, roodheid en soms jeuk.

  De gezichtshuid is extra gevoelig voor irritatie. U mag het medicijn daarom niet op het gezicht toepassen. Neem contact op met uw arts, wanneer u last blijft houden van huidirritatie.

 • Droge huid, zwelling van de huid of ontsteking van de huid

 • Als u aan psoriasis lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening

  Neem contact op met uw arts als uw klachten verergeren.

Zeer zelden, vooral bij langdurige behandeling van grote oppervlakten, of als u meer dan dertig gram zalf per dag gebruikt

 • Te grote hoeveelheid calcium in het bloed. U merkt dat aan verminderde eetlust, misselijkheid, braken en verstopping.

  Dit kan ontstaan als te veel calcitriol via de huid in het bloed terechtkomt. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van verminderde eetlust, misselijkheid, braken en verstopping.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik calcitriol op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de ingesmeerde plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende weg smeert.

Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette middel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere middel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn. Als dit medicijn toch dringend noodzakelijk is, zal uw arts het calciumgehalte in uw bloed controleren.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Als dit medicijn toch dringend noodzakelijk is, zal uw arts het calciumgehalte in uw bloed en dat van uw baby controleren.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Breng de zalf in een dunne laag aan. Als u het te dik aanbrengt, heeft u meer kans op bijwerkingen, terwijl de werking hetzelfde blijft.

Breng het medicijn NIET aan op de gezichtshuid, deze kan snel geïrriteerd raken.

Was de vinger waarmee u het middel heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een `vingercondoom` gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is verkrijgbaar in uw apotheek.

 • Volwassenen: gebruik niet meer dan 30 gram zalf per dag. Als u meer gebruikt, heeft u meer kans op bijwerkingen.
 • Kinderen: er is geen ervaring met het gebruik van dit medicijn bij kinderen. Dit betekent dat het niet bekend is of een kind dit middel veilig kan gebruiken. Omdat het middel de hoeveelheid calcium in het lichaam beïnvloedt en kinderen in de groei afhankelijk zijn van calcium, raadt men het gebruik van dit medicijn door kinderen af.

Hoe lang?
Na 4 weken kunt u in overleg met uw arts beoordelen of u baat heeft bij dit medicijn. Als u er baat bij heeft, kunt u het gedurende enkele weken blijven gebruiken.

Terug naar overzicht