Medische Encyclopedie – Apotheek Burgum – Burgum

Apotheek Burgum

Apotheek Burgum

Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 38 A 9251GA Burgum Tel:0511-462500

WIJZIGING OPENINGSTIJDEN

Let op, vanaf juni wijzigen onze openingstijden!!

Vanaf juni is de apotheek op vrijdagavond gesloten. Op zaterdag wijzigt de openingstijd van 17.00 tot 18.00 naar 10.30 tot 12.00!! U bent op de ochtend tussen 10.30 en 12.00 van harte welkom. Buiten onze openingstijden kunt u gebruik maken van onze ServiLocker. Voor aanmelden voor de ServiLocker vraag om advies bij één van onze medewerkers.

Coronavirus

Om verdere verspreiding van het corona virus te voorkomen, de continuïteit van zorg te behouden en ons team te beschermen nemen ook wij maatregelen.

Kom NIET naar de apotheek indien u last heeft van (neus)verkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of kortademigheid. Laat uw geneesmiddelen dan ophalen door iemand anders. De huisarts kan ook op het recept zetten dat het bezorgd moet worden voor u.

Meer informatie over de voorzorgsmaatregelen.

Wijziging vergoeding Vitamine D per 1 januari 2023

De hoge dosering vitamine D en de combinatie met calcium wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed. Lees hier de laatste informatie.

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > natriumchloride voor in de neus

Inhoud

natriumchloride voor in de neus

Natriumchloride is de chemische naam voor keukenzout. Een sterkte van ongeveer 9 mg per ml water (0,9%) wordt fysiologische zoutoplossing genoemd. Deze sterkte is niet irriterend voor huid en slijmvliezen.

Het is te gebruiken bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking.

Wat doet natriumchloride voor in de neus en waarbij gebruik ik het?

Verkoudheid

Verschijnselen
Een verkoudheid ontstaat door een virusinfectie. Door de infectie raakt het slijmvlies van de neus ontstoken. Het slijmvlies zwelt op en maakt meer slijm aan. Door het geirriteerde slijmvlies gaat u niezen, krijgt u een loopneus en heeft u moeite met door de neus te ademen. 

Werking
Druppels of neusspray met natriumchloride verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg, zodat u vrijer kan ademen. Ook kunt u met de zoutoplossing aangekoekte korsten in en rond de neus verwijderen.

Zoutoplossing is vooral geschikt voor baby's en kinderen onder de 2 jaar. Zij mogen namelijk de middelen die het neusslijmvlies laten slinken niet gebruiken, omdat deze meer bijwerkingen hebben.

Oudere kinderen en volwassenen kunnen zoutoplossing gebruiken bij langdurige klachten. Zij kunnen middelen die het neusslijmvlies laten slinken, zoals xylometazoline, niet langer dan een week achtereen gebruiken. Bij langer gebruik kunnen namelijk bijwerkingen ontstaan.

Effect
U merkt meteen dat u uw neus makkelijker kunt snuiten. Ingedikte korsten laten na enkele minuten makkelijker los.

Lees meer over verkoudheid . “

Hooikoorts

Verschijnselen
Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. Uw neusslijmvlies is ontstoken en u kunt last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen. 

Behandeling
Wanneer u slechts af en toe klachten heeft, kunt u het beste een snelwerkend anti-allergie medicijn gebruiken, zoals loratadine. Dit werkt ook tegen de oogklachten.

U kunt natriumchlorideneusdruppels als ondersteuning gebruiken tegen een verstopte neus.

Effect
Druppels met natriumchloride verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg, zodat u vrijer kan ademen. U merkt meteen dat u uw neus makkelijker kunt snuiten. Ook kunt u met de zoutoplossing aangekoekte korsten in en rond de neus verwijderen. Ingedikte korsten laten na enkele minuten makkelijker los.

Lees meer over hooikoorts . “

Bijholteontsteking

Verschijnselen
Bij een bijholteontsteking, ook wel sinusitis genoemd, voelt u een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen, vooral als u bukt. Ook kunt u pijn bij het kauwen hebben. Soms merkt u dik, geel of bloederig slijm op. U kunt u ziek voelen en koorts hebben.

Oorzaak
In de botten rond de neus zitten ruimtes: de bijholtes, bijvoorbeeld de voorhoofdsholte en de kaakholte. Deze ruimtes staan in verbinding met de neus- en keelholte. De holtes zijn bekleed met slijmvlies net als de neus en keel. Als dit slijmvlies ontstoken raakt, zoals bij een neusverkoudheid, zwelt het op. De verbinding tussen bijholtes en neus- en keelholte kan dan dicht gaan zitten. Het vocht in de bijholtes wordt dikker en kan er niet meer uitlopen. 

Behandeling 
Druppels of neusspray met natriumchloride verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg. U kunt dan vrijer ademen en de druk in de bijholtes verdwijnt.

Lees meer over bijholteontsteking . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor het conserveermiddel dat in sommige producten met natriumchloride gebruikt wordt. U merkt dit doordat de klachten niet afnemen en u last krijgt van een loopneus.

  Neem dan contact op met uw apotheker of arts. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u producten met dit conserveermiddel niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik natriumchloride voor in de neus gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Gebruik altijd uw eigen flesje. Zo voorkomt u dat u besmet raakt met bacteriën en virussen van een ander. U kunt op de verpakking noteren wanneer het aangebroken is en wie het heeft gebruikt.
 • Snuit voor gebruik de neus of maak de neus van een klein kind zo goed mogelijk schoon. Snuit niet te krachtig, anders perst u het slijm in de voorhoofdsholte of neusbijholte, waardoor deze ontstoken kunnen raken.
 • Bewaar de neusspray en neusdruppels zoals op het etiket is aangegeven. Onaangebroken zijn de neusspray en neusdruppels houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum die op de verpakking staat. Na openen zijn ze meestal 1 maand houdbaar.

Spray (met pompje)Als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje een paar maal indrukken in de lucht. De spraykamer kan zich dan vullen met de oplossing. De volgende keren is dit niet meer nodig.

 • Schud de verstuiver om.
 • Houd uw hoofd een beetje schuin naar voren gebogen.
 • Breng de tuit in 1 neusgat.
 • Houd het andere neusgat dicht en druk het pompje eenmaal in.
 • Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het medicijn diep in de neus komt.
 • Herhaal dit voor het andere neusgat.
 • Maak de tuit na gebruik goed schoon en sluit de flacon goed af.

Druppels

 • Bij uzelf: houd uw hoofd achterover en breng 2 tot 3 druppels in het verstopte neusgat. Breng dan uw hoofd ver voorover (bijna ondersteboven), en laat de druppels een paar tellen inwerken. Heeft u moeite met het achterover en voorover buigen van uw hoofd, dan kunt u de druppels ook op de rug liggend inbrengen en laten inwerken. Leg daarvoor uw hoofd achterover over de rand van het bed.
 • Bij een klein kind: zorg dat het kind zit of staat, met het hoofd naar achteren gebogen. Laat in elk neusgat 2 tot 3 druppels vallen. Zorg dat het kind direct daarna het hoofd naar voren buigt, naar de knieën toe. Als het kind een paar tellen in deze houding blijft kan de vloeistof zich goed in de neus verspreiden.
 • Spoel de pipet na gebruik schoon met lauw water en sluit het flesje goed af.

Neusspoeling

 • Houd het hoofd opzij, bijvoorbeeld boven de wasbak, en breng de tuit voorzichtig in het bovenste neusgat.
 • Spoel gedurende 2 tot 3 tellen door krachtig in de fles of het tubetje te knijpen.
 • De spoelvloeistof zal door het onderste neusgat weg lopen.
 • Draai het hoofd en behandel het andere neusgat.
 • Snuit na afloop de neus.
 • Spoel de tuit af onder kraanwater en sluit de fles.

Hoe lang?
Zijn uw klachten na 2 weken nog aanwezig? Raadpleeg dan uw arts.

Terug naar overzicht