Medische Encyclopedie – Apotheek Burgum – Burgum

Apotheek Burgum

Apotheek Burgum

Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 38 A 9251GA Burgum Tel:0511-462500

Verhuisd!!

Wij zijn verhuisd!

Vanaf heden heten wij u welkom in ons pand aan de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg 38A, naast huisartsenpraktijk 'It Peldershus'. Onze verhuizing naar het nieuwe pand biedt ons meer ruimte voor het leveren van goede farmaceutische zorg. De apotheek heeft een grotere wachtruimte, heeft meerdere, ruim opgezette balies om je nog sneller te helpen, een ruime spreekkamer voor privacygevoelige gesprekken en nog veel meer.

 

Coronavirus

Om verdere verspreiding van het corona virus te voorkomen, de continuïteit van zorg te behouden en ons team te beschermen nemen ook wij maatregelen.

Kom NIET naar de apotheek indien u last heeft van (neus)verkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of kortademigheid. Laat uw geneesmiddelen dan ophalen door iemand anders. De huisarts kan ook op het recept zetten dat het bezorgd moet worden voor u.

Meer informatie over de voorzorgsmaatregelen.

Medische Encyclopedie

Inhoud

calamineschudsel

Zinkoxide en zinkcarbonaat beschermen de huid en werkt licht indrogend. In een schudsel werkt het bovendien verkoelend en jeukstillend. Het schudsel bevat ook ijzeroxide. Dit zorgt voor een roze kleur, waardoor het bij een blanke huid goed te gebruiken is op zichtbare huiddelen.

Het kan worden gebruikt bij jeukende huidaandoeningen, zoals bij waterpokken.

Wat doet calamineschudsel en waarbij gebruik ik het?

Jeuk

Insectenbeten en galbulten kunnen hevige jeuk veroorzaken. Dit kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven.
Ook inwendige ziekten kunnen aanleiding geven tot jeuk. Voorbeelden zijn diabetes, nier- of leverziekten en galblaasaandoeningen. Zwangeren hebben er soms ook veel last van. Verder kunnen stress, angst of spanning jeuk verergeren.

Behandeling
Als het niet mogelijk is om de oorzaak weg te nemen of u daartegen te beschermen, helpt het vaak om de huid te verkoelen. Bijvoorbeeld met natte doeken, een koele douche, met een 'cold-pack' of met ijsblokjes in een washandje. Tegen veel vormen van jeuk werkt een verkoelende (menthol)gel vaak goed. Is dat niet mogelijk of werkt het niet voldoende, dan kunt u calamineschudsel proberen.

Effect
Calamineschudsel beschermt de huid, werkt jeukstillend, verkoelend en indrogend op de huid. De jeuk verdwijnt binnen enkele uren tot dagen.

Lees meer over jeuk . “

Waterpokken bij kinderen

Waterpokken is een erg besmettelijke kinderziekte. Het is te herkennen aan blaasjes over het hele lichaam blaasjes met jeuk. Bijna alle kinderen krijgen een keer waterpokken. Meestal in de leeftijd van 2 tot 8 jaar. Het wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus (varicella-zoster virus). Dit virus wordt overgedragen door hoesten of praten via druppels in de lucht. Of door direct contact met vocht uit de blaasjes. Als uw kind besmet is, kan het nog twee tot drie weken duren voordat er blaasjes zichtbaar zijn. Uw kind is besmettelijk vanaf 1 dag voordat er vlekjes ontstaan totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. 

Verschijnselen
Bij waterpokken ontstaan er rode vlekjes over het lichaam, die daarna blaasjes worden. Ook heeft uw kind last van jeuk en soms ontstaat er koorts. Na enkele dagen drogen de blaasjes in en vormen ze korstjes. De korstjes verdwijnen vanzelf of worden soms littekens.

Behandeling
Voor gezonde kinderen is een behandeling tegen waterpokken niet nodig. Om de jeuk tegen te gaan kunt u de plekjes insmeren met een middel dat jeukstillend, verkoelend of indrogend werkt. Zoals calamineschudsel.

Lees meer over waterpokken bij kinderen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Van dit huidmiddel zijn vrijwel geen bijwerkingen bekend.

Op open wondjes en op grote huidoppervlakten kan het ernstige bijwerkingen geven. Het kan dan het zenuwstelsel schaden. Smeer het daarom niet op een open wondje of op een groot stuk huid.

Raadpleeg uw arts als last heeft van bijwerkingen of als u bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik calamineschudsel gebruiken met andere medicijnen?

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit middel met het volgende weg smeert.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit huidmiddel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Over het gebruik van dit huidmiddel tijdens de zwangerschap en borstvoeding is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Let op: het schudsel kan vlekken geven in kleding en beddengoed

Hoe?
Gebruik dit middel niet op een beschadigde huid, dit kan irritatie veroorzaken.

  • Schud de fles voor gebruik goed om.
  • Breng de lotion met een watje op de huid aan en laat indrogen.
  • Voordat u nieuwe lotion aanbrengt, kunt u resten poeder verwijderen met een watje, tissue of gaasje met olie.

Wanneer?
U kunt het schudsel naar behoefte enkele keren per dag op de huid aanbrengen. Meestal is twee keer per dag voldoende.

Hoe lang?
Gebruik dit medicijn zo lang als u klachten heeft. Raadpleeg uw arts als u na twee weken nog klachten heeft.

Terug naar overzicht