Medische Encyclopedie – Apotheek Burgum – Burgum

Apotheek Burgum

Apotheek Burgum

Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 38 A 9251GA Burgum Tel:0511-462500

‘Wolkom op ús webside!’

Hier bij apotheek Burgum:

 • draait het om jouw gezondheid
 • ben je altijd welkom - ook zonder afspraak
 • we helpen zoals jij wilt - met onze online services én in de apotheek
 • samen kijken we wat het beste voor je is
 • hebben we een goede afstemming met je arts of specialist
 • met aandacht voor je privacy

Voor onze openingstijden zie hieronder aan de pagina.

Buiten onze openingstijden kunt u gebruik maken van onze medicijnautomaat: de ServiLocker.

Voor aanmelden voor de ServiLocker vraag om advies bij één van onze medewerkers of meld je direct aan via het aanmeldformulier voor de ServiLocker (onder het kopje 'Meer').

Wijziging vergoeding Vitamine D per 1 januari 2023

De hoge dosering vitamine D en de combinatie met calcium wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed. Lees hier de laatste informatie.

Medische Encyclopedie

Inhoud

ceftriaxon

Ceftriaxon hoort tot de cefalosporine-antibiotica. Cefalosporine-antibiotica doden veel soorten bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën. Zoals gonorroe, hersenvliesontsteking, longontsteking, middenoorontsteking, blaasontsteking, huidinfecties, sepsis, ziekte van Lyme (tekenbeetziekte) en syfilis.

Wat doet ceftriaxon en waarbij gebruik ik het?

Infecties met bacteriën

Werking
Na toediening verspreidt ceftriaxon zich via het bloed in het lichaam. Het komt in de meeste weefsels terecht en in de plas (urine). Het werkt tegen veel soorten bacteriën.

Behandeling
Artsen schrijven ceftriaxon voor bij sommige infecties met bacteriën.
Het wordt soms toegepast voorafgaand aan een operatie om een infectie te voorkomen. Bijvoorbeeld bij mensen met veel kans op infecties of bij operaties waar hier veel kans op is.
Bij de meeste infecties komen andere antibiotica eerder in aanmerking, zoals penicillines, doxycycline of nitrofurantoïne. Ceftriaxon wordt alleen gebruikt voor infecties, waarbij de eerste-keuze-antibiotica niet goed werken. Bijvoorbeeld omdat de bacterie ongevoelig is voor deze antibiotica. Ceftriaxon werkt dan vaak wel. Het is een ‘reserve’-antibioticum. Artsen schrijven het zo min mogelijk voor, om te voorkomen dat bacteriën er ongevoelig (resistent) voor worden.

Ceftriaxon is geschikt bij veel verschillende soorten infecties. Zoals bij infecties van lucht- en urinewegen, botten, gewrichten, huid, het borstbeen en de ruimte hierachter, geslachtsorganen en bij de ziekte van Lyme (tekenbeetziekte).

Effect
De injectie werkt binnen een paar uur. Eén dosis werkt 24 uur. Na een paar dagen van gebruik merkt u dat de klachten van de infectie minder worden.

Lees meer over infecties met bacteriën . “

Gonorroe

Verschijnselen
Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening. Soms merkt u niet dat u gonorroe hebt. Ongeveer de helft van de vrouwen met gonorroe krijgt last van pijn. En van een gekleurde afscheiding en pijn bij het plassen. Negen op de 10 mannen met gonorroe krijgen last van een ontstoken plasbuis met afscheiding.

Gonorroe heeft soms ernstige gevolgen. Bij vrouwen kan de infectie zich uitbreiden naar de baarmoeder en eierstokken. Daardoor kunnen vrouwen onvruchtbaar worden. Bij mannen kunnen de prostaat en de zaadballen geïnfecteerd raken.

Oorzaak
Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie. Met deze bacterie kunt u besmet raken door seksueel contact.

Voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met gonorroe te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk om anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent? Neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Behandeling
Artsen geven meestal 1 keer een injectie met ceftriaxon. Is er ook een infectie met Chlamydia? Dan zal de arts na de injectie ook nog andere antibiotica voorschrijven, namelijk azitromycine of doxycycline. 

Effect
De bacteriedodende werking van de injectie begint binnen een paar uur. Eén dosis werkt 24 uur lang. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden.

Lees meer over gonorroe . “

Hersenvliesontsteking

Verschijnselen
Verschijnselen van hersenvliesontsteking zijn koorts, spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn, misselijkheid en verwardheid. En overgevoeligheid voor licht en geluid, lusteloosheid en pijnlijke gewrichten. Vaak ontstaat nekstijfheid, u kunt de kin dan niet meer op de borst doen.

In sommige gevallen kunnen kleine huidbloedinkjes ontstaan. Als u hierop duwt met een glas, blijven deze kleine paarsrode vlekjes zichtbaar – ze verbleken niet bij drukken. Dit ontstaat als de bacterie in het bloed terechtkomt en daar gaat groeien. Dit is een zeer ernstige situatie, die snelle opname in het ziekenhuis nodig maakt.
 

Oorzaak
Hersenvliesontsteking is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen door bepaalde virussen of bacteriën. Het wordt ook wel meningitis of nekkramp genoemd.
 

Behandeling
Wanneer de verwekker een bacterie is, schrijft de arts meestal het antibioticum benzylpenicilline voor. Bij onvoldoende werking of bij allergie voor dit antibioticum kan de arts  ceftriaxon voorschrijven.
 

Effect
De bacteriedodende werking van de injectie begint binnen een paar uur. Eén dosis werkt 24 uur lang. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden.
 

Voorkómen van hersenvliesontsteking
Mensen die in nauw contact zijn geweest met een patiënt met hersenvliesontsteking, krijgen vaak een korte kuur met een antibioticum, bijvoorbeeld ceftriaxon. Dit moet het liefst binnen 24 uur en op zijn laatst binnen 1 week na het uitbreken van de ziekte gebeuren. Dit om verspreiding van de bacterie te voorkomen.

Lees meer over hersenvliesontsteking . “

Longontsteking

Verschijnselen
Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en u bent vaak benauwd.

 

Behandeling
Een longontsteking wordt meestal behandeld met penicillines, doxycycline of azitromycine.

Ceftriaxon wordt alleen gebruikt als de eerste-keuze-antibiotica niet goed werken. Bijvoorbeeld omdat de bacterie ongevoelig is voor deze antibiotica. Ceftriaxon werkt dan vaak wel. Het is een ‘reserve’-antibioticum. Artsen schrijven het zo min mogelijk voor, om te voorkomen dat bacteriën er ongevoelig (resistent) voor worden.

 

Effect
De injectie werkt binnen een paar uur. Eén dosis werkt 24 uur lang. Na een paar dagen van gebruik merkt u dat de klachten minder worden.

Lees meer over longontsteking . “

Middenoorontsteking

Verschijnselen
Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor ontstoken. Dit is het gedeelte  achter het trommelvlies in het oor. Dit geeft een drukkende oorpijn, soms met koorts of een loopoor.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Een antibioticum is dan niet nodig. Ook werkt een antibioticum alleen als de infectie door een bacterie is veroorzaakt. In de meeste gevallen is de veroorzaker een virus.

Als de veroorzaker een bacterie is, wordt soms een antibioticum gegeven. Meestal kiest een arts dan voor amoxicilline, azitromycine of co-trimoxazol.

Artsen schrijven alleen ceftriaxon voor als de eerste-keuze-antibiotica niet goed werken. Bijvoorbeeld omdat de bacterie ongevoelig is voor deze antibiotica. Ceftriaxon werkt dan vaak wel. Het is een ‘reserve’-antibioticum. Artsen schrijven dit medicijn zo min mogelijk voor, om te voorkomen dat bacteriën er ongevoelig (resistent) voor worden.

Effect
De injectie werkt binnen een paar uur. Eén dosis werkt 24 uur lang. Na een paar dagen van gebruik merkt u dat de klachten minder worden.

Lees meer over middenoorontsteking . “

Blaasontsteking bij vrouwen

Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas terechtkomen en zo voor blaasontsteking zorgen. Dit geeft klachten als vaak moeten plassen, terwijl u per keer weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig.

Soms kunnen de bacteriën vanuit de blaas verder het lichaam indringen en in het nierbekken terecht komen. Daar veroorzaken de bacteriën een nierbekkenontsteking. Dit geeft klachten als hoge koorts, koude rillingen, misselijkheid en pijn in de rug of zij. Ook kan er bloed in de plas zitten.

Behandeling
Bij vrouwen die niet zwanger zijn en geen andere klachten hebben, kan een blaasontsteking vanzelf overgaan. Als u de klachten echter vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal is dit nitrofurantoïne.

Als de infectie ook het nierbekken heeft bereikt, kan uw arts een antibioticum voorschrijven.
Ceftriaxon wordt alleen gebruikt als de antibiotica van eerste keuze niet goed werken. Bijvoorbeeld omdat de bacterie ongevoelig is voor deze antibiotica. Ceftriaxon werkt dan vaak wel.
Artsen schrijven cefotaxim alleen voor als het echt nodig is, om te voorkomen dat bacteriën er ongevoelig (resistent) voor worden.

Effect
De injectie werkt binnen een paar uur en werkt 24 uur door. Na een paar dagen merkt u dat de klachten minder worden.

Lees meer over blaasontsteking bij vrouwen . “

Blaasontsteking bij mannen

Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas terechtkomen en zo voor blaasontsteking zorgen. Dit geeft klachten als vaak moeten plassen, terwijl u per keer weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig.

Soms kunnen de bacteriën vanuit de blaas verder het lichaam indringen en in het nierbekken terecht komen. Daar veroorzaken de bacteriën een nierbekkenontsteking. Dit geeft klachten als hoge koorts, koude rillingen, misselijkheid en pijn in de rug of zij. Ook kan er bloed in de plas zitten.

Behandeling
Bij mannen met klachten van een blaasontsteking kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal is dit nitrofurantoïne.

Als de infectie ook het nierbekken of de prostaat heeft bereikt, kan uw arts een antibioticum voorschrijven.
Ceftriaxon wordt alleen gebruikt als de antibiotica van eerste keuze niet goed werken. Bijvoorbeeld omdat de bacterie ongevoelig is voor deze antibiotica. Ceftriaxon werkt dan vaak wel.
Artsen schrijven cefotaxim alleen voor als het echt nodig is, om te voorkomen dat bacteriën er ongevoelig (resistent) voor worden.

Effect
De injectie werkt binnen een paar uur en werkt 24 uur door. Na een paar dagen merkt u dat de klachten minder worden.

Lees meer over blaasontsteking bij mannen . “

Huidinfectie

De huid kan geïnfecteerd raken met bacteriën, schimmels of virussen. Antibiotica helpen alleen bij infecties met bacteriën. De meeste infecties met bacteriën gaan vanzelf over. Dan is een antibioticum niet nodig.

Behandeling
Als wel een antibioticum nodig is, schrijven artsen meestal een antibioticum in een crème voor. Een enkele keer is het nodig een antibioticum in te nemen.

Meestal kiest uw arts dan voor een penicilline. Als dit niet voldoende werkt of niet gebruikt mag worden, kan de arts ceftriaxon voorschrijven. Ceftriaxon is een ‘reserve’-antibioticum. Artsen schrijven het alleen voor bij zeer ernstige infecties met bacteriën die voor andere antibiotica ongevoelig (resistent) blijken.

Werking
Ceftriaxon bestrijdt veel bacteriën die een rol spelen bij huidinfecties.

Effect
De injectie werkt binnen een paar uur. Eén dosis werkt 24 uur lang. Na een paar dagen van gebruik merkt u dat de klachten minder worden.

Lees meer over huidinfectie . “

Lymeziekte

Oorzaak
De oorzaak van de ziekte van Lyme (tekenbeetziekte) is de beet van een teek die is geïnfecteerd met de Lyme-bacterie. De teek komt vooral voor in bossen, struiken en in de duinen. De teek kan zich vastbijten in de huid van de mens. Als de teek is geïnfecteerd met de Lyme-bacterie, kan de ziekte door de beet worden overgedragen op de mens.

Het duurt meer dan 24 uur voordat de teek de ziekte overdraagt.
 
Hoe kunt u de ziekte voorkomen?
Verwijder de teek zo snel mogelijk. Als u een teek binnen 24 uur verwijdert, heeft u weinig risico op de tekenbeetziekte. Let na de beet 3 maanden lang op het ontstaan van een ronde, rode kring rondom de plaats van de tekenbeet. Ontstaat dit, of krijgt u andere klachten? Neem dan contact op met uw arts. Als u de teek pas na 24 uur verwijdert, neem dan altijd contact op met uw arts. 

Haal de teek weg door hem recht omhoog te trekken met uw duim en wijsvinger of een pincet. En draai daarbij voorzichtig terwijl u zo dicht mogelijk bij de huid blijft. Zorg dat u de teek met kop en al verwijdert. In de apotheek is een speciale tekenpincet te koop.

Bewerk de teek of de huid niet van tevoren met alcohol of jodium. De kans bestaat dat de teek dan juist besmettelijk speeksel overdraagt. Na het verwijderen is het wel goed om de huid te ontsmetten. Schrijf op wanneer u de teek hebt verwijderd en waar de beet heeft gezeten. Dit kan van belang zijn als u later toch last krijgt van de beet.

Verschijnselen 
Een besmetting met de ziekte van Lyme merkt u vaak aan een ronde, zich uitbreidende, rode ring rond de plaats van de tekenbeet. Uw arts zal u dan een antibioticumkuur voorschrijven.

Meestal is dit doxycycline of amoxicilline. Soms adviseren artsen om een antibioticum te gebruiken nog voordat een rode ring zichtbaar is.  Zodat u hiermee de ziekte van Lyme voorkomt.

Als de ziekte niet op tijd is behandeld, kan de infectie zich uitbreiden naar de gewrichten en het zenuwstelsel. Ook dan is een antibioticumkuur nodig om de ziekte tot staan te brengen. Meestal schrijft uw arts dan ceftriaxon voor.

Lees meer over lymeziekte . “

Syfilis

Verschijnselen
Syfilis is een seksueel overdraagbare bacterie-infectie.

De ziekte doorloopt verschillende stadia. 3 tot 5 weken na de besmetting ontstaat op de geslachtsdelen, anus of lippen een zweer met een harde rand. Dit gaat vanzelf weg. Maar na zes tot acht weken ontstaat huiduitslag, koorts, gezwollen klieren, haaruitval en vermoeidheid. En pijn in de gewrichten en spieren en zweertjes op huid en in de mond.

Behandeling
Als de ziekte niet wordt behandeld, woekert de ziekte voort en kan het organen aantasten. Daarom is het belangrijk de ziekte zo snel mogelijk te behandelen, meestal met het antibioticum benzylpenicilline. Bij een penicilline-allergie kan de arts doxycycline of ceftriaxon voorschrijven.

Voorkómen van syfilis
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met syfilis te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent? Neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Lees meer over syfilis . “

Sepsis

Bij een sepsis probeert uw lichaam een infectie af te weren. Uw lichaam reageert zo heftig op de infectie, dat u ernstige ziekteverschijnselen kunt krijgen. Ook bacteriën in het bloed of sommige gifstoffen kunnen zo’n reactie geven.

Verschijnselen
Een sepsis merkt u aan koorts, een snelle ademhaling en een snelle hartslag. Bij een ernstige sepsis kan uw bloeddruk dalen. En uw organen, zoals uw nieren, kunnen te weinig bloed krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat uw organen het niet meer doen. Dit kan levensbedreigend zijn.

Oorzaak
Een sepsis komt vaak door een infectie met een bacterie. Maar kan ook komen door infecties met virussen of schimmels. Allerlei soorten infecties kunnen een sepsis veroorzaken, zoals, griep, een blaasontsteking, longontsteking of hersenvliesontsteking.

Behandeling
Bij een milde sepsis kan uw huisarts antibiotica voorschrijven. Er zijn verschillende soorten antibiotica. De keuze van het antibioticum bij sepsis hangt af van welke bacterie de sepsis veroorzaakt. En voor welke antibiotica deze bacterie gevoelig is. 
Een ernstige sepsis wordt behandeld in het ziekenhuis.

Hoe ceftriaxon werkt, kunt u in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën lezen.

Lees meer over sepsis . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals diarree en zeer zelden misselijkheid en braken

  De diarree kan ook nog optreden een paar weken nadat u bent gestopt met het medicijn. Het gaat meestal binnen een paar dagen over. Zeer zelden ontstaat een ernstige vorm van diarree. Neem contact op met uw arts als u vaker per dag waterdunne ontlasting heeft. En u daarbij ook moet overgeven en koorts heeft.

 • Tekorten aan sommige bloedcellen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de keel of neusbloedingen.

  Bij gebruik langer dan 2 weken zal uw arts regelmatig uw bloed controleren op eventuele afwijkingen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.
  In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan blaren op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. En aan koorts, opgezwollen mond, tong, keel of gezicht, ademhalingsproblemen en flauwvallen. Raadpleeg dan meteen een arts of Eerste-Hulpdienst.
   

  Kreeg u bij eerder gebruik van een cefalosporine-antibioticum een allergische reactie, overleg dan eerst uw arts.
  Bent u overgevoelig voor ceftriaxon. Dan is er een kans dat u ook overgevoelig bent voor antibiotica van het penicillinetype (dit heet ‘kruisovergevoeligheid’).
  Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor ceftriaxon. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Ontsteking van de tong en het mondslijmvlies. U merkt dit aan een vuurrode kleur van het slijmvlies en een pijnlijke tong. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn.

   

 • Hoofdpijn en duizeligheid

 • Bij toediening in een ader (intraveneus): irritatie van de wand van het bloedvat, waar het infuus is aangelegd. Dit is te merken aan pijn, roodheid en zwelling op die plaats.

  Om de kans hierop te kleiner te maken zal de arts of verpleegkundige de injectie niet in een keer geven. Maar de vloeistof in een paar minuten laten inlopen. Ook is het soms mogelijk het medicijn bijvoorbeeld een half uur lang met een infuus te krijgen.

 • Bij toediening in een spier (intramusculair): pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats

  In de injectievloeistof zit behalve ceftriaxon soms ook het pijnstillende medicijn lidocaïne, zodat de injectie minder pijnlijk is.

 • Ontstoken slijmvliezen van mond(hoeken), keelholte, vagina of anus

  Het betreft meestal een candida-infectie (schimmel) van de slijmvliezen. Dit ontstaat doordat het normale evenwicht tussen schimmels en bacteriën is verstoord. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Koorts, zwak gevoel, grieperigheid. Raadpleeg uw arts bij hoge koorts of erg ziek zijn.

 • Galstenen of nierstenen, vooral als u een hoge dosering gebruikt. Zeer zelden ontstaat hierbij koliekpijn. De stenen verdwijnen weer vanzelf als de kuur is gestopt.

 • Nierbeschadiging. Overleg met uw arts als u binnen een paar dagen zwaarder wordt. Of als u dikke enkels of onderbenen krijgt. Of als u niet meer plast.

 • Leveraandoeningen. Bij pijn in de bovenbuik, een gele verkleuring van de ogen, ontkleurde ontlasting of erg donkere urine moet u de arts waarschuwen.

 • Ontsteking van de alvleesklier of maag- of darmbloedingen. Bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik of bloed in de ontlasting moet u direct een arts waarschuwen.

 • Epileptische aanval bij mensen met epilepsie die een hoge dosering van dit medicijn gebruiken. Raadpleeg uw arts als u aan epilepsie lijdt. Uw arts kan beoordelen of u dit medicijn veilig kunt gebruiken.

 • Wazig zien, slecht zien en vermoeide ogen. Raadpleeg uw arts als u slechter gaat zien.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik ceftriaxon gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Antibiotica van het tetracycline-type (zoals doxycycline, minocycline en tetracycline). Deze antibiotica en ceftriaxon werken elkaar tegen. Een ernstige infectie kan hierdoor minder goed worden bestreden.
 • De antistollingsmiddelen acenocoumarol en fenprocoumon. Ceftriaxon kan de bloedstolling ontregelen. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt. Deze wisselwerking geldt alleen als u ceftriaxon meer dagen achter elkaar gebruikt. Een eendaagse kuur heeft geen invloed op de bloedstolling.
 • De capsules met buiktyfusvaccin worden door ceftriaxon onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er 3 dagen tussen toediening van de verschillende medicijnen zit. Zit er minder dan 3 dagen tussen beide medicijnen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
 • Sommige infusen waar calcium (kalk) in zit, kunnen bijwerkingen geven in combinatie met ceftriaxon. Ze mogen niet samen gegeven worden. Overleg met uw arts

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten? 
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

 • Injectie in de spier: de arts of verpleegkundige zal de vloeistof meestal in de bilspier injecteren.
 • Injectie in de ader: de arts of verpleegkundige zal de vloeistof langzaam in 5 minuten in de ader injecteren.
 • Via een infuus: een infuus duurt meestal minimaal 30 minuten.

Hoelang?
Ceftriaxon gebruikt u meestal als een kuur. Hoelang de kuur duurt hangt af van de aandoening waarvoor u het medicijn gebruikt.

 • Bij gonorroe duurt de kuur 1 dag.
 • Bij middenoorontsteking 1 tot 3 dagen.
 • Bij syfilis duurt de kuur 10 tot 14 dagen.
 • Bij de Lyme-ziekte duurt de kuur 2 tot 4 weken.
 • Bij alle overige infecties duurt de kuur meestal 1 tot 2 weken.

Hou er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en helemaal moet afmaken. Als u eerder stopt, zijn de bacteriën meestal nog niet helemaal verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als de kuur klaar is, kan het nog zijn dat er bacteriën zitten. En dan kunt u nog steeds anderen besmetten.

Zo kunt u bij de geslachtsziekten gonorroe en syfilis tot ruim een week na de behandeling nog anderen besmetten. Bij gonorroe en syfilis gelden tot een week na de behandeling de volgende adviezen:

 • Zorg dat u helemaal geen seksueel contact hebt. Ook niet met condoom en ook niet met handen of mond.
 • Hebt u geen vaste partner? Vrij dan 1 week niet en blijf daarna veilig vrijen mét condoom.
 • Hebt u wel een vaste partner? Vrij dan dus niet tot een week nadat jij en je partner(s) klaar zijn met de antibiotica. En de soa-test geen andere geslachtsziekten heeft aangetoond.
Terug naar overzicht