Medische Encyclopedie – Apotheek Burgum – Burgum

Apotheek Burgum

Apotheek Burgum

Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 38 A 9251GA Burgum Tel:0511-462500

WIJZIGING OPENINGSTIJDEN

Let op, vanaf juni wijzigen onze openingstijden!!

Vanaf juni is de apotheek op vrijdagavond gesloten. Op zaterdag wijzigt de openingstijd van 17.00 tot 18.00 naar 10.30 tot 12.00!! U bent op de ochtend tussen 10.30 en 12.00 van harte welkom. Buiten onze openingstijden kunt u gebruik maken van onze ServiLocker. Voor aanmelden voor de ServiLocker vraag om advies bij één van onze medewerkers.

Coronavirus

Om verdere verspreiding van het corona virus te voorkomen, de continuïteit van zorg te behouden en ons team te beschermen nemen ook wij maatregelen.

Kom NIET naar de apotheek indien u last heeft van (neus)verkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of kortademigheid. Laat uw geneesmiddelen dan ophalen door iemand anders. De huisarts kan ook op het recept zetten dat het bezorgd moet worden voor u.

Meer informatie over de voorzorgsmaatregelen.

Wijziging vergoeding Vitamine D per 1 januari 2023

De hoge dosering vitamine D en de combinatie met calcium wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed. Lees hier de laatste informatie.

Medische Encyclopedie

Inhoud

cyclizine

Cyclizine vermindert misselijkheid.

Uw arts schrijft het voor bij misselijkheid en braken.

Wat doet cyclizine en waarbij gebruik ik het?

Misselijkheid en braken

Oorzaak
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen afkomstig zijn uit het evenwichtsorgaan, ergens vanuit de hersenen, of van de maag en darmen. U kunt daarom misselijk worden door ongewone bewegingen en duizeligheid, maar ook door een infectie of doordat u iets verkeerds heeft gegeten. Ook kunt u misselijk zijn als u ernstig ziek bent.

Werking
Cyclizine blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af.

De werking begint binnen een half uur en houdt vier tot zes uur aan.

Lees meer over misselijkheid en braken . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag is onbetrouwbaar als u ook dit medicijn gebruikt. Het heeft namelijk ook een werking als anti-allergiemedicijn. Stop daarom met dit medicijn minstens drie dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Sufheid, slaperigheid, duizeligheid, vermoeidheid, een afgenomen coordinatievermogen en een verminderd reactievermogen

  Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste twee weken van de behandeling, als u nog aan het medicijn moet wennen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maag- en darmklachten, zoals maagpijn of verstopping

 • Dubbelzien, wazig zien en vermoeide, branderige ogen. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).

  Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken.

 • Droge mond, keel of neus

  Als u veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.

 • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen.

  Bloedafwijkingen, leveraandoeningen. Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: gevoelige opgezwollen buik, gele verkleuring van het oogwit of van de huid, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond.

  Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond.

 • Rusteloosheid, beven, irritatie, nachtmerries, hallucinaties of slapeloosheid. Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.

 • Bloedafwijkingen, leveraandoeningen. Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: gevoelige opgezwollen buik, gele verkleuring van het oogwit of van de huid, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk of doordat de klachten niet overgaan of erger worden.

  Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor cyclizine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat.

  Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander middel geschikter voor u.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik cyclizine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden zijn de volgende.

 • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Rijd geen auto als u naast cyclizine nog een ander medicijn gebruikt dat het reactievermogen beïnvloedt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

verkeersdeelname_cyclizine.jpg

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?

Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u niets van het versuffende effect heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
U mag alles eten.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt. Als het in moedermelk terechtkomt, kan het bijwerkingen bij het kind geven, zoals sufheid. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Breng de zetpil in uw anus. Het maakt daarbij niet zo veel uit of de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. Als u zetpil met een beetje water nat maakt, kunt u hem wat makkelijker inbrengen.

Wanneer?

Als u zich misselijk voelt.

Hoelang?

Gebruik dit medicijn zo lang u zich misselijk voelt.

Terug naar overzicht