Medische Encyclopedie – Apotheek Burgum – Burgum

Apotheek Burgum

Apotheek Burgum

Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 38 A 9251GA Burgum Tel:0511-462500

Verhuisd!!

Wij zijn verhuisd!

Vanaf heden heten wij u welkom in ons pand aan de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg 38A, naast huisartsenpraktijk 'It Peldershus'. Onze verhuizing naar het nieuwe pand biedt ons meer ruimte voor het leveren van goede farmaceutische zorg. De apotheek heeft een grotere wachtruimte, heeft meerdere, ruim opgezette balies om je nog sneller te helpen, een ruime spreekkamer voor privacygevoelige gesprekken en nog veel meer.

 

Coronavirus

Om verdere verspreiding van het corona virus te voorkomen, de continuïteit van zorg te behouden en ons team te beschermen nemen ook wij maatregelen.

Kom NIET naar de apotheek indien u last heeft van (neus)verkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of kortademigheid. Laat uw geneesmiddelen dan ophalen door iemand anders. De huisarts kan ook op het recept zetten dat het bezorgd moet worden voor u.

Meer informatie over de voorzorgsmaatregelen.

Medische Encyclopedie

Inhoud

cyproteron

Cyproteron is een geslachtshormoon. Het lijkt op het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. Het remt ook mannelijke geslachtshormonen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Verder remt het hypothalamus-hormonen. Dit zijn hormonen die door een klier in de hersenen worden gemaakt.

Artsen schrijven cyproteron voor:

 • Bij vrouwen: tegen overmatige haargroei, bepaalde vormen van kaalheid en acne. Deze aandoeningen kunnen zijn veroorzaakt door te veel testosteron (een mannelijk hormoon).
 • Bij mannen: bij prostaatkanker, om bijwerkingen door andere medicijnen tegen prostaatkanker zoals opvliegers tegen te gaan. Verder bij overmatige seksuele verlangens.

Wat doet cyproteron en waarbij gebruik ik het?

Acne

Verschijnselen
Acne is een aandoening van de talgklieren in de huid. Deze produceren talg, een soort vet waarmee de huid zichzelf beschermt. Als een porie verstopt raakt, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters. Door infectie van de porie met de acne-bacterie ontstaan ontstekingen. Dit merkt u aan puistjes, pukkels en een vette huid.

Oorzaken
Bepaalde geslachtshormonen, zoals androgene en progestagene geslachtshormonen vergroten de talgproductie. Hierdoor ontstaat met name in de puberteit en rond de menstruatie meer acne. Ook het gebruik van de anticonceptiepil kan bij vrouwen die daarvoor gevoelig zijn een vette huid en acne veroorzaken.

Vrouwen die gevoelig zijn voor de mannelijke werking van progesteron of progestageenhormonen merken dit aan een vette huid, acne en haargroei op ‘mannelijke` plaatsen, zoals op de borst, bovenbenen, bovenlip n kin en wangen.

Behandeling
Tegen acne zijn veel crèmes en huidgels beschikbaar. Ook kan men antibiotica slikken. Cyproteron wordt in combinatie met oestrogeenhormoon vaak aan vrouwen voorgeschreven die ernstige acne hebben en een anticonceptiepil willen gebruiken. Extra cyproteron of alleen cyproteron wordt pas gebruikt als deze behandelingen geen of onvoldoende effect hebben.

Artsen schrijven cyproteron alleen voor aan vrouwen zonder directe kinderwens, omdat het schadelijk is tijdens de zwangerschap.

Werking
Cyproteron gaat de werking van mannelijke hormonen tegen. U merkt binnen enkele maanden gebruik dat acne vermindert. Al eerder kunt u merken dat de vette huid verbetert.

Lees meer over acne . “

Overmatige haargroei

Verschijnselen
Onder invloed van geslachtshormonen met een androgene (mannelijke) werking kan bij vrouwen haargroei ontstaan op de borst, bovenbenen, bovenlip, kin en wangen.

Behandeling
Cyproteron heeft een anti-androgene werking, dat wil zeggen dat het de werking tegengaat van mannelijke geslachtshormonen. Het wordt gebruikt als andere behandelingen geen of onvoldoende effect hebben.

Artsen schrijven cyproteron alleen voor aan vrouwen zonder directe kinderwens, omdat het schadelijk is tijdens de zwangerschap.

Effect
Na enkele maanden gebruik kunt u merken dat de haargroei afneemt.

Lees meer over overmatige haargroei . “

Kaalheid

Verschijnselen
Een vorm van haaruitval die lijkt op alopecia androgenetica komt ook bij vrouwen veel voor en begint meestal rond de menopauze. Het haar midden op het hoofd wordt dunner, waardoor u de hoofdhuid door de haren kunt zien. U krijgt geen echte kale plekken. Dit is ook wel bekend als de mannelijke vorm van kaalheid bij vrouwen. Deze vorm van haaruitval komt vaak voor samen met acne en een vette huid.

Oorzaak
Deze klachten ontstaan onder invloed van de mannelijke component van geslachtshormonen.

Behandeling
Cyproteron wordt gebruikt bij vrouwen met de mannelijke vorm van haaruitval als andere behandelingen geen of onvoldoende effect hebben.

Effect
Cyproteron remt de mannelijke werking van geslachtshormonen. Hierdoor kan het haar weer gaan groeien op plekken waar de groei eerder was gestopt. Het is vooral werkzaam op de kale plek op de kruin. Na enkele maanden gebruik kunt u merken dat de haargroei op de kalende plekken toeneemt.

Lees meer over kaalheid . “

Kanker

Prostaatkanker

Behandeling
Cyproteron wordt bij mannen gebruikt bij prostaatkanker om de invloed van mannelijke hormonen op de prostaat te verminderen. Als mannelijke hormonen een zieke prostaat stimuleren geeft dat namelijk extra klachten.

Effect
Cyproteron remt de klachten die ontstaan door de behandeling van prostaatkanker met bepaalde hypothalamushormonen, zoals triptoreline en gosereline. Deze hormonen veroorzaken de eerste weken van de behandeling klachten als opvliegers, zweten en prikkeling van de huid. Deze klachten gaan na enige tijd vanzelf weer over. Eventueel kan de arts cyproteron voorschrijven om deze klachten te voorkomen.

Cyproteron vermindert ook de klachten die kunnen ontstaan na verwijdering van een prostaat.

Lees meer over kanker . “

Hyperseksualiteit

Verschijnselen
Te veel mannelijke hormonen kunnen een overmatige seksuele belangstelling of ongebruikelijke seksuele voorkeuren bij mannen veroorzaken.

Behandeling
Als deze seksuele belangstelling te belastend is en problemen met de omgeving geeft, kan uw arts cyproteron voorschrijven. Meestal als de andere medicijnen niet geschikt zijn voor u.

Effect
Cyproteron remt de invloed van mannelijke hormonen. Dit leidt soms, niet altijd, tot vermindering van de seksuele behoeftes.

De behandeling wordt altijd gecombineerd met psychotherapie.

Het duurt enkele weken tot enkele maanden voor u effect van de behandeling kunt merken. Het effect houdt aan zolang u het middel slikt.

Lees meer over hyperseksualiteit . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagklachten, zoals misselijkheid, in het begin van de behandeling

  Deze klachten horen na een aantal weken vanzelf over te gaan. Zo niet, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Het kan zijn dat u minder sterke tabletten moet gebruiken.

 • Stemmingsveranderingen, zoals depressie, lusteloosheid en vermoeidheid, maar ook rusteloosheid

  Als u dit merkt neem dan contact op met uw arts.

 • Hoofdpijn

 • Veranderingen in het haarpatroon

 • Pijnlijke borsten, zowel bij mannen als bij vrouwen

 • Bij vrouwen: gespannen borsten, vergroting van de borsten, melkafscheiding uit de tepels.

  Dit herstelt zich na verminderen van de dosering of stoppen met het gebruik.

 • Bij vrouwen: doorbraakbloedingen ('spotting')

  Deze klachten horen na enige tijd vanzelf over te gaan. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.

 • Bij vrouwen: droge huid, door afname van de hoeveelheid talg

 • Bij mannen: impotentie, verminderde zin in vrijen en stoornissen bij het klaarkomen, zoals niet kunnen klaarkomen of een verminderde hoeveelheid zaadvloeistof

  Als u stopt met het gebruik van dit middel gaan deze bijwerkingen weer over.

 • Bij mannen: borstvorming

  Dit neemt meestal af na stoppen met de behandeling of verminderen van de dosering.

 • Bij mensen met diabetes (suikerziekte): veranderingen van de bloedglucosespiegel

  Zorg dat u uw bloedglucose vaker controleert.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Minder zin in vrijen

  De hormonen kunnen invloed hebben op uw zin in seks. Als u hier problemen mee heeft, overleg dan met uw arts.

 • Toename of afname lichaamsgewicht

  Heeft u aanleg tot dik worden, let dan extra op uw dieet. Tijdens de behandeling zal uw arts daarom regelmatig uw gewicht controleren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Kortademigheid

  Raadpleeg in dat geval uw arts.

 • Leveraandoeningen. Dit merkt u aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.

  Waarschuw onmiddellijk uw arts bij hevige pijn in de bovenbuik. Deze bijwerking komt zeer zelden voor bij langdurig gebruik van hoge doseringen. Uw arts zal regelmatig de werking van uw lever controleren.

 • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit middel kan een aanval uitlokken

  Geef aan de apotheek door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of andere uitlokkende middelen niet krijgt.

 • Overgevoeligheidsreacties, zoals huiduitslag, jeuk of een opgezwollen gezicht

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor cyproteron. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

 • Trombose (bloedpropje in de aderen). Verschijnselen van trombose zijn een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, zelden een plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed.

  Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst. Heeft u ooit trombose gehad, dan mag u dit middel mogelijk niet gebruiken. Raadpleeg uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik cyproteron gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende:

 • Mannelijke geslachtshormonen, zoals androstanolon, nandrolon, prasteron of testosteron. Cyproteron kan de werking van deze medicijnen tegengaan. Of mogelijk werkt cyproteron juist minder goed. Overleg hierover met uw arts. Uw arts schrijft mogelijk een ander medicijn voor.

Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Tijdens de toepassing tegen hyperseksualiteit mag u geen alcohol drinken. Alcohol gaat het effect van dit medicijn op hyperseksualiteit tegen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Het kan de normale ontwikkeling van de baby verstoren. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts of u een ander medicijn kunt gebruiken.

Zorg dat u zeker weet dat u niet zwanger bent door een zwangerschapstest uit te voeren. Gebruik tijdens het gebruik een anticonceptiepil als u zwanger worden kunt. En controleer op zwangerschap bij uitblijven van de menstruatiebloeding.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Van dit medicijn komt namelijk vrij veel in de moedermelk terecht. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, dat u wel veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?

Wanneer starten?

Vrouwen, bij acne, overmatige haargroei of mannelijke vorm van kaalheid

 • Als u in de vruchtbare leeftijd bent, moet u dit medicijn in combinatie met een anticonceptiepil gebruiken. Dan moet u dit medicijn meestal slikken vanaf de eerste tot en met de 10e of 15e dag van de menstruatiecyclus. Dit hangt af van de sterkte die u gebruikt. U krijgt hier uitleg over in de apotheek. (De eerste dag van de menstruatie noemt men over het algemeen 'dag 1'). Heeft u een onregelmatige menstruatiecyclus of menstrueert u niet, dan noemt u 'dag 1' de dag dat u begint. Na de pauzeweek van de anticonceptiepil krijgt u meestal een onttrekkingsbloeding, die lijkt op een normale menstruatie. Na de pauzeweek begint u met de volgende kuur.
 • Na de menopauze of als u uw baarmoeder niet meer heeft, moet u het meestal gebruiken vanaf de eerste tot en met de 21e dag van de menstruatiecyclus. (De eerste dag van de menstruatie noemt men over het algemeen 'dag 1'). Heeft u een onregelmatige menstruatiecyclus of menstrueert u niet, dan noemt u 'dag 1' de dag dat u begint. Vrouwen van wie de baarmoeder is verwijderd hoeven in sommige gevallen geen pauzeweek in te lassen, maar kunnen cyproteron blijven doorslikken.

Mannen, behandeling met hypothalamushormonen

 • Opvliegers door deze medicijnen zijn te voorkomen door ongeveer een week voor u begint met de hypothalamushormonen cyproteron te gaan slikken. Nadat u gestart bent met de hypothalamushormonen moet u cyproteron nog enige weken door blijven slikken.

Wanneer op de dag?
Neem de tabletten in tijdens of net na het eten.

Hoe lang?

 • Vrouwen met acne, overmatige haargroei of mannelijke kaalheid: Een behandeling duurt meestal 6 tot 9 maanden. Als de klachten afnemen, moet u de dosering geleidelijk verminderen of u kunt overstappen naar cyproteron in combinatie met ethinylestradiol. Bij overmatige haargroei adviseert men om na verdwijnen van de klachten nog ongeveer 4 maanden door te gaan. Bij acne adviseert men nog 3 maanden door te gaan.
 • Prostaatkanker, wanneer deze niet verder kan worden behandeld: gebruikt dit medicijn door, ook als de klachten zijn verminderd of verdwenen.
 • Hyperseksualiteit bij mannen: het is belangrijk met de behandeling door te gaan om de seksuele gevoelens voldoende te onderdrukken. Als er voldoende effect is, kan de arts de dosering geleidelijk verminderen. Ook stoppen moet geleidelijk. In veel gevallen komen de klachten weer terug.
Terug naar overzicht