Medische Encyclopedie – Apotheek Burgum – Burgum

Apotheek Burgum

Apotheek Burgum

Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 38 A 9251GA Burgum Tel:0511-462500

WIJZIGING OPENINGSTIJDEN

Let op, vanaf juni wijzigen onze openingstijden!!

Vanaf juni is de apotheek op vrijdagavond gesloten. Op zaterdag wijzigt de openingstijd van 17.00 tot 18.00 naar 10.30 tot 12.00!! U bent op de ochtend tussen 10.30 en 12.00 van harte welkom. Buiten onze openingstijden kunt u gebruik maken van onze ServiLocker. Voor aanmelden voor de ServiLocker vraag om advies bij één van onze medewerkers.

Coronavirus

Om verdere verspreiding van het corona virus te voorkomen, de continuïteit van zorg te behouden en ons team te beschermen nemen ook wij maatregelen.

Kom NIET naar de apotheek indien u last heeft van (neus)verkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of kortademigheid. Laat uw geneesmiddelen dan ophalen door iemand anders. De huisarts kan ook op het recept zetten dat het bezorgd moet worden voor u.

Meer informatie over de voorzorgsmaatregelen.

Medische Encyclopedie

Inhoud

erenumab

Erenumab is een monoklonaal antilichaam.

Artsen schrijven het voor om migraine te voorkomen.

Wat doet erenumab en waarbij gebruik ik het?

Migraine

Verschijnselen
Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt. De hoofdpijn komt meestal plots op. De pijn kan stekend of bonzend zijn en zit meestal aan één kant van uw hoofd. Ook bent u vaak misselijk en overgevoelig voor licht en geluid.

Sommige mensen zien een halfuur tot 1 uur voor de aanval schitteringen, flitsen of golvende beelden. Dit zijn auraverschijnselen. Soms gaat dit samen met tintelingen of een doof gevoel aan één kant van het gezicht of lichaam.

Andere mensen voelen de migraineaanval een paar uur tot 1 dag vóór de aanval aankomen. Bijvoorbeeld door stemmingsveranderingen, u bent opgewekt of verdrietig, heel actief of sloom. U gaapt vaker of u heeft zin in lekker eten.

Een migraineaanval duurt meestal 1 dag, maar kan ook 4 uur tot 3 dagen duren. Hoe vaak iemand een aanval heeft verschilt voor iedere persoon. Het komt vaker voor bij vrouwen en kan een familiekwaal zijn.

Behandeling 
Mensen met migraine reageren verschillend op medicijnen tegen migraine. Wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet.

De klachten van een migraineaanval zijn meestal goed te behandelen met paracetamol in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid.

Heeft u vaak in een maand last van migraineaanvallen? Dan kan de arts een medicijn voorschrijven om aanvallen te voorkomen.

Als u elke maand 4 of meer dagen last heeft van migraine, dan kan de arts erenumab voorschrijven.

Werking
Erenumab vermindert het aantal dagen dat u in een maand last heeft van migraine.

Heeft u erenumab 3 maanden gebruikt en voelt u niet dat het werkt? Raadpleeg dan uw arts. Mogelijk kunt u een ander medicijn proberen om migraine aanvallen te voorkomen.

Lees meer over migraine . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals verstopping. 

  Zeer zelden kunt u zwaarder worden.

 • Spiertrekkingen

 • Klachten op de plek van injectie, zoals pijn, rode huid en jeuk.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.  

  • Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. 
  • Bent u overgevoelig voor dit medicijn? Dan mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Erger worden van migraine.

 • Gewrichtspijn, soms met spierpijn.

 • Aften in de mond. 

  U merkt dit aan grijswitte plekken in uw mond die pijn doen. Normaal verdwijnen deze plekken vanzelf binnen 2 weken. Heeft u er veel last van? Raadpleeg dan uw arts.

 • Heeft u de ziekte van Raynaud, waarbij u koude, witte tenen heeft zonder gevoel? Dan kunt u hier meer last van krijgen. Raadpleeg uw arts als u klachten krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik erenumab gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op hoe goed u kunt autorijden.

Alcohol drinken?
Drink liever geen alcohol als u net een migraineaanval heeft gehad. Alcohol kan een nieuwe aanval uitlokken.

Alles eten?
U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan uw arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
U kunt dit medicijn zelf toedienen via een injectie onder uw huid.

Van de arts of verpleegkundige van het ziekenhuis krijgt u uitgebreide uitleg. Vraag om extra uitleg als u nog vragen heeft over hoe u de injectie onder uw huid toedient. Het zelf injecteren van dit medicijn is niet eenvoudig.

 • Lees voor gebruik de gebruikershandleiding in de verpakking.
 • U moet dit medicijn injecteren in uw buik of bovenbeen. Injecteer niet vlakbij de navel.
 • Let op! Injecteer niet in op gevoelige delen van uw huid en in rode of harde huid.
 • Let op! Gebruik de injectie NIET als de oplossing troebel is of als er deeltjes inzitten die u eerst niet zag. De oplossing hoort normaal kleurloos tot lichtgeel van kleur te zijn. Heeft het een andere kleur? Gebruik de injectie dan NIET.
 • Haal de pen een half uur voor de injectie uit de koelkast, zodat de vloeistof wat kan opwarmen. Dan is de injectie minder pijnlijk. U mag alleen op deze manier de injectie op kamertemperatuur brengen. Verwarm de injectie NIET in een magnetron of in heet water. Dan werkt het medicijn minder goed.
 • Bewaar dit medicijn in de koelkast (niet in het vriesvak).
 • U mag dit medicijn ook bij kamertemperatuur bewaren (onder de 25 °C). Maar u mag het dan niet langer dan 14 dagen gebruiken.

Wanneer?
U moet elke 4 weken injecteren onder uw huid.

Moet u 2 injecties plaatsen? Kies dan elke keer een andere injectieplaats op uw buik of bovenbeen. Dit maakt de kans dat uw huid harder wordt door de injecties kleiner.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit medicijn moet gebruiken. De behandeling gaat door zolang u klachten heeft en het medicijn blijft werken.

Heeft u erenumab 3 maanden gebruikt en voelt u niet dat het werkt? Raadpleeg dan uw arts. Mogelijk kunt u een ander medicijn proberen om migraine aanvallen te voorkomen.

Terug naar overzicht