Medische Encyclopedie – Apotheek Burgum – Burgum

Apotheek Burgum

Apotheek Burgum

Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 38 A 9251GA Burgum Tel:0511-462500

‘Wolkom op ús webside!’

Hier bij apotheek Burgum:

 • draait het om jouw gezondheid
 • ben je altijd welkom - ook zonder afspraak
 • we helpen zoals jij wilt - met onze online services én in de apotheek
 • samen kijken we wat het beste voor je is
 • hebben we een goede afstemming met je arts of specialist
 • met aandacht voor je privacy

Voor onze openingstijden zie hieronder aan de pagina.

Buiten onze openingstijden kunt u gebruik maken van onze medicijnautomaat: de ServiLocker.

Voor aanmelden voor de ServiLocker vraag om advies bij één van onze medewerkers of meld je direct aan via het aanmeldformulier voor de ServiLocker (onder het kopje 'Meer').

Wijziging vergoeding Vitamine D per 1 januari 2023

De hoge dosering vitamine D en de combinatie met calcium wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed. Lees hier de laatste informatie.

Medische Encyclopedie

Inhoud

indometacine in het oog

Indometacine behoort tot de groep geneesmiddelen die ontstekingsremmende pijnstillers worden genoemd. Ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend en ontstekingsremmend.

Artsen schrijven het voor om ontstoken ogen na een staaroperatie te voorkomen.

Wat doet indometacine in het oog en waarbij gebruik ik het?

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Indometacine werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Het voorkomt en bestrijdt zwelling van het oog na een staaroperatie.

Staar of cataract is een troebeling van de normaliter doorzichtige lens van het oog. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens vervangen door een kunstlens. Door de operatie kan het oog gaan ontsteken met pijn, roodheid en zwelling als gevolg.

Uw arts kan indometacine ook voorschrijven om zwelling en ontsteking te voorkomen bij andere oogingrepen.

Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Direct na gebruik kunnen uw ogen geprikkeld raken, dit kan zich uiten in roodheid en een branderig gevoel.

  Dit gaat meestal snel over.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor indometacine of het conserveermiddel. Dit merkt u aan jeuk en roodheid van het oog of zwelling van het ooglid.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en de geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor indometacine of voor het conserveermiddel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt. Als u overgevoelig blijkt te zijn voor het conserveermiddel, kunt u mogelijk gebruikmaken van de oogdruppels zonder conserveermiddel. Mensen met astma die overgevoelig zijn voor indometacine, kunnen last krijgen van ernstige benauwdheid. Let daarom extra goed op en houd de traanbuis goed dichtgedrukt, zoals hieronder beschreven bij 'Hoe moet ik dit medicijn gebruiken'. Krijgt u last van benauwdheid, stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts.

 • U kunt last hebben van fel licht.

  Draag in dat geval een zonnebril.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bij langdurig gebruik (verschillende weken): beschadigingen van het oog en verhoogde oogboldruk (glaucoom).

  Uw arts zal uw ogen daarom regelmatig controleren als u dit middel langdurig gebruikt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik indometacine in het oog gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn andere oogdruppels of oogzalven. Het is het beste minstens vijf minuten te wachten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en vijf minuten later de oogzalf of ooggel.

Als u twee soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo wordt voorkomen dat door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel worden 'uitgetraand'.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?

 • Na een oogoperatie: in het algemeen geldt dat u geen auto moet rijden gedurende de eerste weken na de operatie. Uw gezichtsvermogen zal eerst goed moeten herstellen. Het herstel na de operatie is geleidelijk. De gemiddelde herstelperiode is vijf weken. Vanwege het geleidelijke herstel kan het zicht direct na de ingreep slechter zijn dan ervoor. Wacht met het aanschaffen van een nieuwe bril minstens drie weken. De sterkte van het brillenglas kan in die periode nogal eens wisselen.
 • Bij pijn en ontsteking: na het indruppelen is het mogelijk dat u even wat wazig ziet. Dit gaat meestal binnen enkele minuten voorbij. U kunt dan daarna autorijden.

alcohol drinken en alles eten?
U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt na gebruik niet of nauwelijks in het bloed. En dus ook niet of nauwelijks bij de baby of in de moedermelk. Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dicht drukken. Er komt dan nog minder van dit medicijn in het bloed. Hierdoor kan er nog minder bij de baby of in de moedermelk terechtkomen. Zie hiervoor de instructie bij “Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?”

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Was uw handen en droog ze goed af met een papieren handdoekje of keukenrol.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het hangt af van het soort conserveermiddel in deze oogdruppels of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Harde contactlenzen kunt u eventueel na toedienen van de druppels weer indoen.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Met dit houdertje kunt u gemakkelijker in het oog druppelen.

Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog één maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.

Wanneer?

 • Bij een oogoperatie: meestal moet u de oogdruppels al voor de operatie gebruiken of worden ze door een arts of verpleegkundige toegediend. Na de operatie moet direct weer met druppelen worden begonnen. Verdeel de doses vervolgens zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect.
 • Bij pijn en ontsteking: verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect.

Hoelang?
Gebruik deze oogdruppels zo lang uw arts ze heeft voorgeschreven.

Terug naar overzicht