Medische Encyclopedie – Apotheek Burgum – Burgum

Apotheek Burgum

Apotheek Burgum

Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 38 A 9251GA Burgum Tel:0511-462500

‘Wolkom op ús webside!’

Hier bij apotheek Burgum:

 • draait het om jouw gezondheid
 • ben je altijd welkom - ook zonder afspraak
 • we helpen zoals jij wilt - met onze online services én in de apotheek
 • samen kijken we wat het beste voor je is
 • hebben we een goede afstemming met je arts of specialist
 • met aandacht voor je privacy

Voor onze openingstijden zie hieronder aan de pagina.

Let op onze openingstijden zijn gewijzigd!

Buiten onze openingstijden kunt u gebruik maken van onze medicijnautomaat: de ServiLocker.

Voor aanmelden voor de ServiLocker vraag om advies bij één van onze medewerkers of meld je direct aan via het aanmeldformulier voor de ServiLocker (onder het kopje 'Meer').

Wijziging vergoeding Vitamine D per 1 januari 2023

De hoge dosering vitamine D en de combinatie met calcium wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed. Lees hier de laatste informatie.

“Let op: Van vrijdagavond 19 juli tot en met zondagavond 21 juli zijn onze online patiëntenomgeving en de Uw Zorg Online app niet bereikbaar. Hier wordt aan gewerkt om de prestaties van onze diensten te verbeteren. Vanaf maandag 22 juli werkt alles weer goed. Tip: Zorg ervoor dat u uw (herhaal)medicatie vóór het weekend bestelt. Bedankt voor uw begrip.”

Medische Encyclopedie

Inhoud

kaliumcitraat drank

Kaliumcitraat-drank bevat een combinatie van kaliumcitraat en citroenzuur. Deze combinatie zorgt dat nierstenen oplossen.

Artsen schrijven het voor bij nierstenen bij kinderen.

Wat doet kaliumcitraat drank en waarbij gebruik ik het?

Nierstenen

Oorzaak en verschijnselen

In de urine zitten afvalstoffen die met het plassen worden afgevoerd. Soms lossen de afvalstoffen niet goed op in de urine. Dan kunnen er steentjes of kristallen in de urine ontstaan. Deze steentjes kunnen de binnenkant van de blaas of de urinewegen irriteren. U merkt dat soms aan bloed in de urine, pijn bij het plassen of pijn in de zij.      

Soms blokkeert een steentje de urineleider. Via de urineleider gaat urine van de nieren naar de blaas. Door de verstopping ontstaat een niersteenaanval. U heeft dan ernstige koliekpijn, soms bent u ook misselijk en moet u braken.

Meestal komt een niersteen binnen enkele dagen in de blaas terecht, waarna u de steen uitplast.

De meest voorkomende stoffen die nierstenen kunnen veroorzaken zijn kalk (calcium), cystine (een aminozuur dat een bestanddeel is van eiwit), urinezuur en het mineraal struviet.

Kaliumcitraat-drank wordt vooral gebruikt bij stenen die kalk of cystine bevatten.

Behandeling
Door de urine minder zuur te maken zullen sommige nierstenen langzaam kleiner worden en oplossen. U kunt ze dan makkelijker uitplassen. Als dit niet voldoende helpt, beslist de arts meestal om de stenen in het ziekenhuis te vergruizen.

Werking
Kaliumcitraat-drank lost nierstenen op, vooral als het gaat om stenen met kalk of met cystine erin. Het helpt ook nieuwe nierstenen te voorkomen.

Lees meer over nierstenen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, maagpijn, diarree en winderigheid.

  Neem de drank daarom in vlak na een maaltijd of met wat voedsel, dan heeft u er minder last van.

 • Te veel kalium in het bloed. Meestal merkt u dit niet zelf, maar wordt het in het bloed gemeten. In zeldzame gevallen kunt u het merken aan lusteloosheid, hartkloppingen, doof of tintelend gevoel in armen of benen.

  Waarschuw dan uw arts. Als u te veel kalium in het bloed krijgt, kan uw arts eventueel een andere drank voorschrijven met dezelfde werking, namelijk natriumcitraat-drank. Die drank heeft deze bijwerking niet.

 • Te alkalisch bloed (metabole alkalose). U merkt dit aan spierkramp en spiertrekkingen.

  Dit is het geval als de dosis te hoog is geweest of als uw nieren niet goed werken. Waarschuw dan uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik kaliumcitraat drank gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • de hart- en vaatmiddelen van de groep ACE-remmers en de groep angiotensine-II-blokkers en de kaliumsparende plasmiddelen spironolacton, triamtereen, amiloride en eplerenon. Bij combinatie met kaliumcitraat-drank kan de hoeveelheid kalium in uw bloed te hoog worden. U merkt dit aan lusteloosheid en hartkloppingen. U kunt de combinatie veilig gebruiken, als bij u regelmatig de hoeveelheid kalium in het bloed wordt gemeten.
 • aluminium-bevattende middelen om in te nemen, zoals algeldraat. Dit zijn middelen tegen maagklachten. U kunt ze vaak zonder recept kopen. Door kaliumcitraat kan er te veel aluminium in het lichaam worden opgenomen. Hierdoor heeft u meer kans op bijwerkingen van de aluminium op het zenuwstelsel. Overleg hierover met uw apotheker.
 • polystyreensulfonzuur, een medicijn tegen te veel kalium in het bloed. Gebruik dit medicijn niet samen met kaliumcitraat-drank. Ze gaan elkaars werking tegen. Overleg met uw arts of apotheker.
 • Methenamine, een antibioticum gebruikt bij blaasontsteking. De werking van methenamine neemt af. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk moet u een ander medicijn gebruiken.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken, alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn is niet schadelijk voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Meet de drank af met een maatbekertje. U hoeft de drank niet te verdunnen.

Let op: de drank bevat suiker. Drink nog een slok water na of spoel uw mond na met wat water. Dan is er minder kans op tandbederf.

Wanneer?
U gebruikt de drank meestal 3 tot 4 keer per dag. Verdeel de innames over de dag. Dan blijft de urine de hele dag door minder zuur dan normaal, waardoor de nierstenen beter kunnen oplossen.

Hoelang?
U kunt de drank gebruiken zo lang als nodig is.

Terug naar overzicht