Medische Encyclopedie – Apotheek Burgum – Burgum

Apotheek Burgum

Apotheek Burgum

Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 38 A 9251GA Burgum Tel:0511-462500

WIJZIGING OPENINGSTIJDEN

Let op, vanaf juni wijzigen onze openingstijden!!

Vanaf juni is de apotheek op vrijdagavond gesloten. Op zaterdag wijzigt de openingstijd van 17.00 tot 18.00 naar 10.30 tot 12.00!! U bent op de ochtend tussen 10.30 en 12.00 van harte welkom. Buiten onze openingstijden kunt u gebruik maken van onze ServiLocker. Voor aanmelden voor de ServiLocker vraag om advies bij één van onze medewerkers.

Coronavirus

Om verdere verspreiding van het corona virus te voorkomen, de continuïteit van zorg te behouden en ons team te beschermen nemen ook wij maatregelen.

Kom NIET naar de apotheek indien u last heeft van (neus)verkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts of kortademigheid. Laat uw geneesmiddelen dan ophalen door iemand anders. De huisarts kan ook op het recept zetten dat het bezorgd moet worden voor u.

Meer informatie over de voorzorgsmaatregelen.

Wijziging vergoeding Vitamine D per 1 januari 2023

De hoge dosering vitamine D en de combinatie met calcium wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed. Lees hier de laatste informatie.

Medische Encyclopedie

Inhoud

natriumchloride oogwassing

Natriumchloride is zout, een stof die van nature voorkomt in het lichaam in een hoeveelheid van 0,9%. Deze oogwassing heeft ook een sterkte van 0,9%. Omdat het dezelfde sterkte heeft als in het lichaam, wordt het ook wel fysiologische zoutoplossing genoemd.

Artsen schrijven de oogwassing voor bij oogirritatie om vuiltjes uit het oog te spoelen en om klachten van een ontstoken oog te verlichten.

Wat doet natriumchloride oogwassing en waarbij gebruik ik het?

Oogirritatie

Geïrriteerde of ontstoken ogen voelen branderig of jeuken. Meestal wordt het oog rood en soms traant het flink. Het kan voelen of er een zandkorrel in de ogen zit.

Oorzaak
Oorzaken van oogirritatie kunnen zijn een vuiltje in het oog, een infectie met een virus of andere ziekteverwekker, uitdroging van het bindweefsel rond het oog, fel licht, een stoffige of rokerige omgeving, allergie en irritatie door contactlenzen.

Voorkomen
Probeer oogirritatie te voorkomen door rook en stof te vermijden, bijvoorbeeld door zelf niet te roken en rokerige ruimten te vermijden. Draag een veiligheidsbril bij het klussen, als er geschuurd of gezaagd moet worden. Draag een zonnebril als u merkt last te hebben van fel licht. Bij droge ogen is het nuttig oogdruppels met kunstmatig traanvocht te gebruiken.

Behandeling
Een lichte irritatie of ontsteking van het oog gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft. Als u een vuiltje in het oog heeft, dat u niet kunt verwijderen, ga dan naar de arts. Doe dat in elk geval als u vermoedt dat het vuiltje in uw oog afkomstig is van metaalvijlsel.

Uw arts kan u ook natriumchloride oogwassing voorschrijven om uw oog mee te spoelen. Hiermee reinigt u het oog en vermindert u de irritatie.

Lees meer over oogirritatie . “

Ontstoken ogen door infectie

Geïrriteerde of ontstoken ogen voelen branderig of jeuken. Het oog wordt rood en traant soms flink. Het kan voelen of er een zandkorrel in de ogen zit.

Soms is de oorzaak van een ontstoken oog een infectie met een ziekteverwekker, zoals bacteriën of virussen. Vaak gaat een oogontsteking binnen een paar dagen vanzelf over.

Als u veel last heeft of als u merkt dat er pus in het oog zit, raadpleeg dan uw arts. Soms zal de arts een oogdruppel met een antibioticum voorschrijven om de ziekteverwekker te bestrijden. Ook kan de arts natriumchloride oogwassing voorschrijven. Door het oog te spoelen kunt u de genezing versnellen en vermindert u de irritatie.

Lees meer over ontstoken ogen door infectie . “

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Geïrriteerde of ontstoken ogen voelen branderig of jeuken. Het oog wordt rood en traant soms flink. Het kan voelen of er een zandkorrel in de ogen zit. Hierboven kunt u lezen onder ‘Oogirritatie’ wat u kunt doen bij oogirritatie en hoe natriumchloride oogwassing hierbij helpt.

Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Pijnlijk, prikkend of branderig gevoel in het oog.

  Dit verdwijnt weer vanzelf. Blijft u last houden, raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor een van de hulpstoffen in deze oogwassing. Dit kunt u merken aan jeuk, roodheid, zwelling of huiduitslag.

  Raadpleeg dan uw arts. Indien u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik natriumchloride oogwassing gebruiken met andere medicijnen?

Raadpleeg eerst uw (oog)arts als u ook andere medicijnen in het oog moet gebruiken.

In het algemeen geldt het volgende advies.

 • Gebruikt u ook oogdruppels of oogzalven? Gebruik dan eerst de oogwassing en wacht minstens vijf minuten voor u de oogdruppels of oogzalf aanbrengt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap en borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Gebruik een oogbadje om te spoelen met deze oogwassing; dit kunt u verkrijgen bij de apotheek.

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogwassing gebruikt. Overleg met uw (oog)arts of u uw contactlenzen mag dragen bij uw oogaandoening. Deze oogwassing bevat een conserveermiddel dat schadelijk kan zijn voor zachte contactlenzen. Harde contactlenzen kunt u eventueel 10 minuten na het spoelen weer indoen.
 • Schroef de dop van de fles en vul het oogbadje voor de helft met de oogwassing. Doe meteen de dop weer op de fles om de inhoud steriel te houden.
 • Buig het hoofd voorover en sluit met het oogbadje het oog geheel af.
 • Breng het hoofd langzaam achterover en knipper een paar maal met het oog in de vloeistof.
 • Gooi vervolgens de inhoud van het oogbadje weg. Giet de gebruikte oplossing nooit terug in de fles.
 • Spoel het oogbadje goed uit met stromend kraanwater. Daarna kunt u eventueel het andere oog wassen.
 • Droog het oogbadje daarna goed af met een schone theedoek.

De oogwassing is na openen meestal nog één maand houdbaar. Kijk voor de houdbaarheidsdatum op het etiket. U kunt op de verpakking noteren wanneer u de fles heeft geopend.

Wanneer?
Meestal gebruikt u deze oogwassing zo vaak als nodig.

Hoelang?
Uw (oog)arts bepaalt hoelang u dit medicijn moet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.

Terug naar overzicht