Medische Encyclopedie – Apotheek Burgum – Burgum

Apotheek Burgum

Apotheek Burgum

Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 38 A 9251GA Burgum Tel:0511-462500

‘Wolkom op ús webside!’

Hier bij apotheek Burgum:

 • draait het om jouw gezondheid
 • ben je altijd welkom - ook zonder afspraak
 • we helpen zoals jij wilt - met onze online services én in de apotheek
 • samen kijken we wat het beste voor je is
 • hebben we een goede afstemming met je arts of specialist
 • met aandacht voor je privacy

Voor onze openingstijden zie hieronder aan de pagina.

Buiten onze openingstijden kunt u gebruik maken van onze medicijnautomaat: de ServiLocker.

Voor aanmelden voor de ServiLocker vraag om advies bij één van onze medewerkers of meld je direct aan via het aanmeldformulier voor de ServiLocker (onder het kopje 'Meer').

Wijziging vergoeding Vitamine D per 1 januari 2023

De hoge dosering vitamine D en de combinatie met calcium wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed. Lees hier de laatste informatie.

Medische Encyclopedie

Inhoud

oxymetazoline voor de neus

Oxymetazoline is een medicijn dat de gezwollen slijmvliezen in de neus doet slinken.

Het is te gebruiken bij neusverkoudheid en bij een verstopte neus door een ontstoken neusslijmvlies.

Wat doet oxymetazoline voor de neus en waarbij gebruik ik het?

Verkoudheid

Verschijnselen
Bij een verkoudheid raakt het slijmvlies in de neus en keel ontstoken en zwelt het op. Het slijmvlies gaat veel meer slijm aanmaken. Door de zwelling en de hoeveelheid slijm kan uw neus verstopt raken, waardoor u slecht door uw neus kan ademen. Het snot kan uit uw neus lopen (loopneus) of naar achteren naar de keel lopen. Door het geïrriteerde slijmvlies in neus en keel kunt u gaan niezen of hoesten en keelpijn krijgen. Omdat de keel via een smal buisje (buis van Eustachius) is verbonden met de oren, kunt u ook oorpijn krijgen.

Oorzaken
Verkoudheid is het gevolg van een infectie met een virus. Er zijn veel verschillende soorten virussen die verkoudheid kunnen geven, Als mensen dicht op elkaar zitten, zoals in de bus, op school of kantoor, kan het virus zich makkelijk verspreiden.

Een loopneus kan ook het gevolg zijn van allergie, bijvoorbeeld voor pollen, huisstofmijt of voor huisdieren. Vaak heeft u dan steeds terugkerende klachten zonder dat er een verkoudheidsvirus rondgaat.

Zwangere vrouwen kunnen last hebben van een verstopte neus, omdat door de hormonen de slijmvliezen ook opzwellen.

Ook zijn er medicijnen die als bijwerking een verstopte neus kunnen geven, zoals medicijnen tegen hoge bloeddruk en medicijnen tegen plasproblemen. In dit geval kunt u het best met uw arts overleggen.

Behandeling
Een verkoudheid gaat vanzelf over. Voorkom dat u anderen besmet: hou bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje voor uw neus en mond en was regelmatig uw handen. Neusklachten genezen sneller als u niet rookt.

Bij een verstopte neus kunnen neusdruppels met zout water verlichting geven. Dit kunt u zelf maken door een afgestreken theelepel zout in een glas lauw water op te lossen. U kunt ook kant-en-klare zoute neusdruppels of neusspray kopen. Zwangere vrouwen kunnen zout water veilig gebruiken. Ook stomen boven een bak met heet water kan tijdelijk verlichting geven.

Als dit onvoldoende helpt en als u veel klachten heeft, kunt u kortdurend neusdruppels of neusspray met oxymetazoline gebruiken. Gebruik het niet langer dan 7 dagen, omdat anders de slijmvliezen beschadigd raken.

Werking
Oxymetazoline vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling,  waardoor u weer beter door de neus kunt ademen.

Binnen enkele minuten na gebruik merkt u dat u door uw neus kan ademen. De werking houdt tot 12 uur aan. 

Lees meer over verkoudheid . “

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Verschijnselen
Bij een ontstoken neusslijmvlies raakt het neusslijmvlies gezwollen en heeft u last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn, bijvoorbeeld een allergie of gebruik van bepaalde medicijnen. 

Behandeling
Artsen schrijven neussprays met bijnierschorshormonen (corticosteroïden) voor als het neusslijmvlies voortdurend ontstoken is, dus langer dan enkele weken. Ook als de klachten regelmatig terugkomen en u er veel last van heeft.

Als allergie de oorzaak is van de loopneus of verstopte neus, is het beter een medicijn tegen allergie te gebruiken. Overleg hierover met uw apotheek.

Als u vooral last heeft van een verstopte neus, kunt u ook tijdelijk oxymetazoline gebruiken. Gebruik het niet langer dan 7 dagen, omdat anders de slijmvliezen beschadigd raken.

Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Prikkelend gevoel in neus en keel, niezen en een droge neus

  Deze verschijnselen gaan vanzelf over.

 • Misselijkheid

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, slaapproblemen, angstgevoelens, rusteloosheid

  Stop met het gebruik als u last krijgt van deze verschijnselen.

 • Hoofdpijn, vermoeidheid

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk of een verergering van de klachten

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Mogelijk helpt het om over te stappen naar een neusspray zonder conserveermiddel. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Bij gebruik langer dan 1 week

 • Voortdurend verstopte neus

  Dit komt omdat oxymetazoline uw neusslijmvlies beschadigt als u het langer dan 1 week gebruikt. Hierdoor blijft het slijmvlies gezwollen en heeft u steeds opnieuw oxymetazoline of andere neusdruppels tegen verstopte neus nodig. Gebruik deze neusdruppels daarom nooit langer dan 7 dagen achtereen. Gebruik het bovendien alleen als de neus echt is verstopt en niet om een neusverstopping te voorkomen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik oxymetazoline voor de neus gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn In de normale dosering en gedurende maximaal veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Bij langdurige klachten van verstopte neus is het beter om zoutoplossing te gebruiken. Dit kunt u zonder bezwaar langdurig gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Gebruik altijd uw eigen flesje. Zo voorkomt u dat u een ander besmet of zelf besmet wordt door een ander.

Snuit voor gebruik de neus. Doe dit niet te krachtig, anders perst u het slijm in de voorhoofdsholte of neusbijholte, waardoor deze ontstoken kunnen raken.

 • Druppels: houd uw hoofd achterover en druppel 1 tot 2 druppels in het verstopte neusgat. Breng dan uw hoofd ver voorover en laat de druppels een paar tellen inwerken. Heeft u moeite met het achterover en voorover buigen van uw hoofd, dan kunt u de druppels ook op de rug liggend inbrengen en laten inwerken. Leg daarvoor uw hoofd achterover over de rand van het bed. Spoel de pipet na gebruik schoon met lauw water en sluit het flesje goed af.
 • Spray (met pompje): als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje een paar maalvoor gebruik indrukken. De spraykamer kan zich dan vullen met de oplossing. De volgende keren is dit niet meer nodig. Houd uw hoofd rechtop, breng de tuit in één neusgat, houd het andere neusgat dicht en druk het pompje eenmaal in. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het medicijn diep in de neus komt. Spoel de tuit na gebruik schoon met lauw water en sluit het flesje goed af.
 • Verstuiver (knijpflesje): houd uw hoofd rechtop, breng de tuit in één neusgat, houd het andere neusgat dicht en knijp eenmaal in het flesje. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het medicijn diep in de neus komt. Spoel de tuit na gebruik schoon met lauw water en sluit het flesje goed af.

Bewaar het flesje zoals op de verpakking is aangegeven. Onaangebroken is het flesje houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum die op de verpakking staat. De meeste flesjes zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken en door wie het toen is gebruikt.

Wanneer?

 • Wacht na elke toepassing ten minste 4 uur voordat u het weer gebruikt.
 • Wilt u tijdens het slapen minder last hebben? Gebruik het dan vlak voor het slapen gaan.

Hoelang?
Gebruik dit medicijn maximaal 7 dagen achtereen. Als u het langer gebruikt, kan uw neusslijmvlies beschadigen. Hierdoor kunt u continu een verstopte neus hebben. Een gewone verkoudheid is binnen 2 weken over. Zijn uw klachten na 2 weken nog aanwezig? Raadpleeg dan uw arts.

Terug naar overzicht