Medische Encyclopedie – Apotheek Burgum – Burgum

Apotheek Burgum

Apotheek Burgum

Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 38 A 9251GA Burgum Tel:0511-462500

‘Wolkom op ús webside!’

Hier bij apotheek Burgum:

 • draait het om jouw gezondheid
 • ben je altijd welkom - ook zonder afspraak
 • we helpen zoals jij wilt - met onze online services én in de apotheek
 • samen kijken we wat het beste voor je is
 • hebben we een goede afstemming met je arts of specialist
 • met aandacht voor je privacy

Voor onze openingstijden zie hieronder aan de pagina.

Let op onze openingstijden zijn gewijzigd!

Buiten onze openingstijden kunt u gebruik maken van onze medicijnautomaat: de ServiLocker.

Voor aanmelden voor de ServiLocker vraag om advies bij één van onze medewerkers of meld je direct aan via het aanmeldformulier voor de ServiLocker (onder het kopje 'Meer').

Wijziging vergoeding Vitamine D per 1 januari 2023

De hoge dosering vitamine D en de combinatie met calcium wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed. Lees hier de laatste informatie.

“Let op: Van vrijdagavond 19 juli tot en met zondagavond 21 juli zijn onze online patiëntenomgeving en de Uw Zorg Online app niet bereikbaar. Hier wordt aan gewerkt om de prestaties van onze diensten te verbeteren. Vanaf maandag 22 juli werkt alles weer goed. Tip: Zorg ervoor dat u uw (herhaal)medicatie vóór het weekend bestelt. Bedankt voor uw begrip.”

Medische Encyclopedie

Inhoud

selexipag

Selexipag maakt bepaalde bloedvaten wijder. Hierdoor daalt de bloeddruk in uw longen.

Artsen schrijven het voor bij pulmonale arteriële hypertensie.

Wat doet selexipag en waarbij gebruik ik het?

Pulmonale arteriële hypertensie

Verschijnselen
Bij pulmonale arteriële hypertensie is er sprake van een abnormaal hoge bloeddruk in de longvaten. Hierdoor wordt de hartfunctie aangetast. Het bloed wordt niet meer goed rondgepompt. U krijgt daardoor last van kortademigheid, u bent sneller moe en kunt last krijgen van pijn op de borst, flauwvallen en vocht in de benen.

Oorzaken
Pulmonale arteriële hypertensie kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van een andere aandoening. Bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking of sclerodermie. Sclerodermie betekent letterlijk 'harde huid'. De verharding is het gevolg van ontstekingen die littekenweefsel achterlaten. Ook de onderliggende weefsels kunnen ontsteken, zoals de organen, bijvoorbeeld de bloedvaten, nieren, darmen en longen. Als deze verharding in het hartweefsel optreedt, zal het hart niet meer goed kunnen samentrekken. Hierdoor kan het bloed niet meer goed worden rondgepompt en ontstaat hartfalen.

Werking
Selexipag verwijdt de bloedvaten. Dit verlaagt de bloeddruk in de vaten van de longen. Hierdoor hoeft het hart minder druk op het bloed uit te oefenen dat naar de longen stroomt. Het hart hoeft dan minder hard te werken. Daardoor worden de verschijnselen van pulmonale arteriële hypertensie minder.

Behandeling
Pulmonale arteriële hypertensie is een ernstige ziekte. Vroeger was er geen behandeling mogelijk en was een longtransplantatie het enige redmiddel. Nu zijn er verschillende medicijnen, waaronder selexipag.

De behandeling is nog niet genezend, maar er is de laatste jaren wel vooruitgang geboekt door verbetering van klachten en kwaliteit van leven.

Selexipag wordt gebruikt als andere medicijnen onvoldoende werken. Het wordt alleen gebruikt of samen met andere medicijnen als tadalafil, sildenafil, ambrisentan, bosentan of macitentan.  

Lees meer over pulmonale arteriële hypertensie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn

 • Rood worden in het gezicht (blozen). 

 • Klachten die lijken op verkoudheid. Zelden verstopte neus.

 • Maagdarmklachten als misselijkheid, overgeven, buikpijn en diarree. Zelden minder zin in eten en gewichtsverlies. 

 • Spierpijn, gewrichtspijn, kaakpijn, en pijn in de benen. 

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Bloedarmoede

  Bloedarmoede doordat het lichaam te weinig rode bloedcellen aanmaakt. U merkt bloedarmoede aan extreme vermoeidheid, een bleke huid of een snelle hartslag. Raadpleeg dan uw arts. 

 • Te snelle werking van de schildklier. 

   U merkt een te snelle schildklier aan snelle hartslag, gejaagd gevoel, een warm gevoel, zweten en gewichtsverlies. Merkt u dat u hier last van heeft? Raadpleeg dan uw arts.

 • Te lage bloeddruk (hypotensie)

  Dit kunt u merken aan duizeligheid (bij het opstaan), licht worden in het hoofd en flauwvallen. 

 • Huiduitslag, galbulten en roodheid van de huid. 

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hartkloppingen en een snellere hartslag.

   Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik selexipag gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Onderstaande medicijnen kunnen de werking en bijwerkingen van selexipag versterken. Overleg met uw arts voordat u een van deze medicijnen gaat gebruiken.

 • Clopidogrel, een antistollingsmiddel, versterkt de werking en de bijwerkingen van selexipag. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk moet de dosering selexipag aangepast worden.
 • Gemfibrozil, een medicijn dat gebruikt wodt tegen een te hoog cholesterol, versterkt de werking en de bijwerkingen van selexipag. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk is een ander medicijn geschikter.

De volgende medicijnen zorgen ervoor dat selexipag minder goed werkt. Overleg hierover met uw arts. Als u stopt met het medicijn duurt het een paar weken totdat dit effect op selexipag weg is.

 • Rifampicine, een antibioticum dat bijvoorbeeld bij tubercolose gebruikt wordt, versterkt de werking en de bijwerkingen van selexipag. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk is een ander medicijn of een andere dosering geschikter.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden, alcohol drinken, alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan uw arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
De tablet heel doorslikken met een glas water zonder te kauwen.

Wanneer?
U gebruikt selexipag meestal twee keer op een dag, in de ochtend en in de avond. Hier moet ongeveer 12 uur tussen zitten. Het beste kunt u vaste tijden kiezen, dan vergeet u het minder snel.
Neem het medicijn tijdens of vlak na het eten met wat voedsel in.
Neemt u dit medicijn voor de eerste keer, of neemt u voor de eerste keer een hogere dosis? Start dan 's avonds met het innemen van het medicijn.

Hoelang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit medicijn moet blijven gebruiken.

Terug naar overzicht