Medische Encyclopedie – Apotheek Burgum – Burgum

Apotheek Burgum

Apotheek Burgum

Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 38 A 9251GA Burgum Tel:0511-462500

‘Wolkom op ús webside!’

Hier bij apotheek Burgum:

 • draait het om jouw gezondheid
 • ben je altijd welkom - ook zonder afspraak
 • we helpen zoals jij wilt - met onze online services én in de apotheek
 • samen kijken we wat het beste voor je is
 • hebben we een goede afstemming met je arts of specialist
 • met aandacht voor je privacy

Voor onze openingstijden zie hieronder aan de pagina.

Let op onze openingstijden zijn gewijzigd!

Buiten onze openingstijden kunt u gebruik maken van onze medicijnautomaat: de ServiLocker.

Voor aanmelden voor de ServiLocker vraag om advies bij één van onze medewerkers of meld je direct aan via het aanmeldformulier voor de ServiLocker (onder het kopje 'Meer').

Wijziging vergoeding Vitamine D per 1 januari 2023

De hoge dosering vitamine D en de combinatie met calcium wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed. Lees hier de laatste informatie.

“Let op: Van vrijdagavond 19 juli tot en met zondagavond 21 juli zijn onze online patiëntenomgeving en de Uw Zorg Online app niet bereikbaar. Hier wordt aan gewerkt om de prestaties van onze diensten te verbeteren. Vanaf maandag 22 juli werkt alles weer goed. Tip: Zorg ervoor dat u uw (herhaal)medicatie vóór het weekend bestelt. Bedankt voor uw begrip.”

Medische Encyclopedie

Inhoud

terbinafine tabletten

Terbinafine is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven het voor bij schimmelinfecties van de huid, zoals schimmelnagels en ernstige vormen van voetschimmel.

Wat doet terbinafine tabletten en waarbij gebruik ik het?

Schimmelinfecties van de huid

Huidschimmels leven van de huid, nagels of de haren van mensen of dieren. Schimmels verspreiden ‘sporen`. Deze kunnen lang zonder voedsel en dan onder gunstige omstandigheden weer voor een nieuwe schimmelinfectie zorgen.

Huidschimmels en hun sporen zijn overal, iedereen komt ermee in aanraking. Ook huisdieren kunnen bepaalde schimmelziektes verspreiden.

Schimmels groeien vooral als de huid vochtig en warm is. Strakke, schurende kleding en veel wassen met zeep kan de huid irriteren en de groei van de schimmels bevorderen.

Ook kunnen schimmels gaan groeien ten koste van andere, als het evenwicht tussen bacteriën, schimmels en gisten op de huid is verstoord.

Verschijnselen
Op de huid ontstaan rode plekken met schilferige randen. De plekken kunnen jeuken en een branderig gevoel geven. Ook kunnen er blaasjes en puistjes ontstaan.

Soms groeit de schimmel in een kring, waarbinnen de huid alweer geneest. Deze vorm heet ringworm.

Behandeling
Dit middel bestrijdt schimmelinfecties van de huid en in nagels, zoals ringworm, schimmelnagels en voetschimmel.

Het remt de bouw van de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De tabletten worden gebruikt, als toepassing van crème met antischimmelmiddel onvoldoende de plaats van de infectie bereikt, zoals bij schimmel in de nagels of op de behaarde hoofdhuid.

Na inname van de tablet verspreidt het middel zich in het lichaam en hoopt zich uiteindelijk op in nieuwe huidcellen en groeiende nagels. Zo bestrijdt het de schimmelgroei van binnenuit.

Effect
Bij eenvoudige huidinfecties kan het 2 tot 6 weken duren voor de genezing is bereikt.

Lees meer over schimmelinfecties van de huid . “

Schimmelnagels

Beschadigde nagels kunnen geïnfecteerd raken met schimmels, bijvoorbeeld afkomstig van voetschimmel. Er ontstaan dan dikke, gele nagels die gemakkelijk afbreken.

Behandeling
Een behandeling is meestal niet nodig. Een schimmelnagel geeft in het algemeen geen klachten. Soms is er wel een reden om te behandelen. Dan is een middel om in te nemen nodig, zoals terbinafine.

Effect
Genezing kan 1,5 tot 4 maanden duren, soms langer. Dit is mede afhankelijk van de groeisnelheid van de nagel.

Lees meer over schimmelnagels . “

Voetschimmel

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Iedereen komt met voetschimmel in aanraking. Vooral de vloeren van zwembaden en sportruimtes zijn een bron van schimmels.

Voetschimmel kan meestal geen kwaad, maar de pijn en jeuk zijn wel hinderlijk. Op de voeten en vooral tussen de tenen ziet u roodheid, velletjes en kloofjes.

Voorkomen
U kunt voetschimmel proberen te voorkomen met de volgende maatregelen.

 • Was uw voeten elke dag, het liefst met weinig of helemaal geen zeep; als u zeep gebruikt dan bij voorkeur een pH5-wastablet of een neutrale wasemulsie.
 • Droog de voeten zorgvuldig en grondig af, vooral tussen de tenen.
 • Draag elke dag schone sokken die het transpiratievocht goed opnemen en de huid droog houden, bijvoorbeeld katoenen of wollen sokken.
 • Draag goed ventilerend schoeisel, bij voorkeur van leer en wissel bij voorkeur dagelijks van schoenen; laat de schoenen tussendoor goed drogen.
 • Laat de schoenen zo vaak mogelijk uit en loop op blote voeten of kousenvoeten.
 • Draag slippers in gemeenschappelijke douche- of (zwem)badruimtes>

Behandeling
Voetschimmel is meestal goed te behandeling met een plaatselijke aan te brengen antischimmelmiddel. Bij ernstige of steeds terugkerende infecties is een middel om in te nemen nodig, zoals terbinafine.

Effect
Binnen enkele dagen zullen de verschijnselen verminderen. De schimmelsporen zijn dan nog wel in de huid, daarom moet u het middel doorgebruiken tot de gehele huid is vernieuwd. Dat duurt na het verdwijnen van de verschijnselen nog 1 tot 2 weken.

Lees meer over voetschimmel . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, opgeblazen gevoel, buikpijn, verminderde eetlust, misselijkheid en diarree.

  Heeft u hier veel last van? Neem het dan in met wat voedsel.

 • Hoofdpijn

 • Spier- en gewrichtspijn

 • Huiduitslag, zoals een rode huid of galbulten. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidafwijking ontstaan met blaren op de huid.

  Raadpleeg uw arts als u merkt dat u hier last van krijgt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Smaak- en reukveranderingen, zoals verlies van smaak, reuk of bittere smaak.

  De smaak keert meestal binnen enkele weken na stoppen van het gebruik weer terug.

 • Duizeligheid

 • Ziek, zwak en vermoeid gevoel

 • Psychische klachten zoals depressie of zeer zelden angst.

  Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan jeuk, aanhoudende misselijkheid, verminderde eetlust of juist verhoogde eetlust, vermoeidheid, een gele verkleuring van de huid of het oogwit, braken, pijn in de rechterbovenbuik, uitputting, donkere urine en bleke ontlasting.

  Waarschuw dan een arts. Als u een aandoening van nieren of lever heeft (of krijgt gedurende de kuur), zal uw arts de dosering aanpassen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Uw huid kan gevoeliger worden voor UV-licht. Bijvoorbeeld van de zon, de zonnebank of UV-lamp. Dit kan jeuk, roodheid en ernstige verbranding geven. Ook kunt u last krijgen van huiduitslag en huidverkleuring.

  Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Bescherm uw huid tegen de zon. Bijvoorbeeld met zonnebrandmiddel en beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Ga niet onder de zonnebank. Krijgt u een ernstige reactie op de zon? Stop dan met dit medicijn en waarschuw uw arts.

 • Tijdelijk gehoorverlies, oorsuizen en zwelling van de klieren voor het oor (zoals bij de bof).

 • Haaruitval

 • Ontsteking van de alvleesklier en bloedafwijkingen. Bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel moet u direct een arts waarschuwen.

 • Bloedarmoede, u merkt dat onder andere aan een extreme vermoeidheid, een bleke huid en slijmvliezen. Raadpleeg dan uw arts.

 • Menstruatiestoornissen en doorbraakbloedingen

  Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ook kan er plotselinge sterke vaatverwijding optreden. Dit merkt u aan snelle verlaging van de bloeddruk, met bleekheid, onrust, zwakke snelle pols, klamme huid en verminderd bewustzijn.

  Ga dan onmiddellijk naar een arts. In deze gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor terbinafine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

 • Griepachtige verschijnselen, zoals spierpijn en lichte koorts.

 • Als u aan psoriasis of lupus erythematodes lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening. Neem contact op met uw arts als u last heeft van rode schilferende of glanzende plekken op de huid, beschadigingen van de huid, jeuk, putjes in de nagels en gewrichtsklachten.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik terbinafine tabletten gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Carbamazepine worden gebruikt bij epilepsie. De hoeveelheid van het epilepsiemiddel in uw bloed kan toenemen. Hierdoor kunt u last krijgen van sufheid, duizeligheid, misselijkheid en braken. Daarom zal uw arts de hoeveelheid epilepsiemiddel in het bloed controleren. Raadpleeg uw arts bij verschijnselen van overdosering van carbamazepine. Dit zijn sufheid, duizeligheid, misselijkheid, braken, coördinatiestoornissen, hoofdpijn en wazig zien direct.
 • De medicijnen tegen depressie amitriptyline, clomipramine, dosulepine, doxepine, imipramine en nortriptyline. Door terbinafine kan de hoeveelheid van deze medicijnen in uw bloed te hoog worden. Hierdoor kunt u meer last krijgen van bijwerkingen, zoals sufheid, duizeligheid, verwardheid, wazig zien, verstopping, droge mond of moeilijk kunnen plassen. Overleg met uw arts.
 • Vortioxetine, een medicijn tegen depressie. De hoeveelheid vortioxetine in het bloed neemt toe. Uw arts verlaagt mogelijk de dosering.
 • Venlafaxine, een medicijn tegen depressie. Dit medicijn remt de afbraak van venlafaxine. U kunt meer last krijgen van bijwerkingen zoals slaperigheid, nervositeit, maagdarmklachten, trillen, hartkloppingen en duizeligheid. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Uw arts zal u extra controleren of een ander medicijn voorschrijven.
 • Atomoxetine, een medicijn bij ADHD, metoprolol, een medicijn tegen hoge bloeddruk, en aripiprazol, brexpiprazol, perfenazine en risperidon, medicijnen tegen psychose. De hoeveelheid van deze medicijnen in het bloed neemt toe. Uw arts verlaagt mogelijk de dosering of u krijgt een ander medicijn.
 • Flecaïnide, een medicijn bij hartritmestoornissen. De hoeveelheid flecaïnide in uw bloed kan te hoog worden en bijwerkingen geven. Uw arts zal de hoeveelheid flecaïnide in uw bloed regelmatig controleren.
 • Tamoxifen, gebruikt bij bepaalde vormen van borstkanker. Terbinafine vermindert mogelijk het effect van tamoxifen. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Neem dit medicijn in met een half glas water. Dit kan met of zonder eten.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Kies wel een vast tijdstip: bijvoorbeeld ’s ochtends, dan vergeet u minder snel een tablet.

Hoe lang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en die u geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels en schimmelsporen zijn verdwenen.

Hoe lang de kuur precies duurt, hangt af van de ernst en de plaats van de infectie.

 • Voor schimmelinfecties van de huid is meestal een kuur van 2 tot 6 weken nodig.
 • Schimmelinfecties aan de vingernagels vereisen een kuur van 6 tot 12 weken.
 • Bij schimmelinfecties aan de teennagels duurt de kuur soms 3 maanden of langer.
Terug naar overzicht