Medische Encyclopedie – Apotheek Burgum – Burgum

Apotheek Burgum

Apotheek Burgum

Meester W.M. Oppedijk van Veenweg 38 A 9251GA Burgum Tel:0511-462500

‘Wolkom op ús webside!’

Hier bij apotheek Burgum:

 • draait het om jouw gezondheid
 • ben je altijd welkom - ook zonder afspraak
 • we helpen zoals jij wilt - met onze online services én in de apotheek
 • samen kijken we wat het beste voor je is
 • hebben we een goede afstemming met je arts of specialist
 • met aandacht voor je privacy

Voor onze openingstijden zie hieronder aan de pagina.

Buiten onze openingstijden kunt u gebruik maken van onze medicijnautomaat: de ServiLocker.

Voor aanmelden voor de ServiLocker vraag om advies bij één van onze medewerkers of meld je direct aan via het aanmeldformulier voor de ServiLocker (onder het kopje 'Meer').

Wijziging vergoeding Vitamine D per 1 januari 2023

De hoge dosering vitamine D en de combinatie met calcium wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed. Lees hier de laatste informatie.

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > tetracycline voor op de huid

Inhoud

tetracycline voor op de huid

Tetracycline is een antibioticum, een medicijn tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties van de huid, zoals krentenbaard of ontstoken eczeem.

Wat doet tetracycline voor op de huid en waarbij gebruik ik het?

Huidinfectie

Op de huid zijn altijd bacteriën aanwezig. U heeft daar normaal gesproken geen last van. Als de huid beschadigd is,  zoals bij eczeem, doorligwonden, snijwonden, brandwonden en scheerwondjes, kunnen bacteriën in de huid doordringen en dan een huidinfectie veroorzaken. De huid rond de wond kan dan rood worden, opzwellen en pijnlijk worden. Ook ontstaat er soms pus.

Behandeling
Bij licht geïnfecteerde schaaf- of snijwonden en blaren is een antibioticum niet direct nodig. Meestal is het dan voldoende de aangedane huid goed te reinigen en te ontsmetten. Vraag hierover advies in uw apotheek.

Artsen schrijven antibiotica voor als de huidinfectie niet vanzelf overgaat. Bij huidinfecties die zich uitbreiden naar diepere huidlagen is meestal een antibioticum nodig dat via de mond moet worden ingenomen. Bij huidinfecties die aan de oppervlakte van de huid blijven kan de arts ook een antibioticum in een zalf of crème voorschrijven. Een eerste-keusmiddel is fusidinezuur op de huid. Als dit niet voldoende werkt of niet gebruikt mag worden, kan de arts tetracycline op de huid voorschrijven.

Werking
Tetracycline remt de groei van veel soorten bacteriën. Hierdoor verdwijnt de infectie. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.

Lees meer over huidinfectie . “

Krentenbaard

Deze aandoening komt vooral voor bij kinderen rond de leeftijd van 5 tot 7 jaar en wordt ook wel impetigo genoemd. Krentenbaard is zeer besmettelijk. Er kunnen ware epidemieën zijn op scholen of kinderdagverblijven.

Verschijnselen
Bij krentenbaard infecteren bacteriën de huid rond mond en neus, soms ook op armen en benen. Er vormen zich jeukende rode blaasjes met gele korsten. Indien het kind veel plekken heeft, kan het ook koorts en opgezette klieren in de hals, oksels of liezen krijgen.

Behandeling
Artsen schrijven vaak eerst een antibioticumcrème voor. Wanneer de infectie erg uitgebreid is en u koorts heeft, kan de arts een antibioticum om in te nemen voorschrijven.

Werking
Tetracycline remt de groei van veel soorten bacteriën. Hierdoor verdwijnt de infectie. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.

Lees meer over krentenbaard . “

Ontstoken eczeem

Verschijnselen
Bij eczeem is de huid vaak rood, gezwollen, droog en schilferig. Soms jeukt de huid, waardoor u gaat krabben en de huid nog meer beschadigt.  Een huidinfectie met bacteriën kan dan gemakkelijk ontstaan. De huid is dan pijnlijk, rood, warm en soms gezwollen. Er kunnen blaren met pus en korsten zijn.

Behandeling
Meestal gebruikt u voor het eczeem al een zalf of crème met een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Als de huid weer herstelt door de corticosteroïden, zal de besmetting vaak vanzelf overgaan. Als de infectie te uitgebreid is schrijft de arts meestal een antibioticum om in te nemen voor, Deze werken beter dan de crème of zalf met een antibioticum, zoals tetracycline.

Werking
Tetracycline remt de groei van veel soorten bacteriën. Hierdoor verdwijnt de infectie. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.

Lees meer over ontstoken eczeem . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • De huid kan geel verkleuren, maar bij dun uitsmeren is dit meestal niet zichtbaar.

  Ook kunnen de plekken onder UV-licht oplichten, bijvoorbeeld in discotheken. Verder geeft het gele vlekken op kleding en beddengoed. U kunt deze het beste meteen wassen in de wasmachine.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Irritatie of branderig gevoel van de huid.

  Vooral in huidplooien, op slijmvliezen en op andere gevoelige huiddelen. Dit gaat vanzelf over.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Of u merkt dat de huidaandoening verergert of niet overgaat.

  Raadpleeg uw arts als u denkt dat u overgevoelig bent. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan erop letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik tetracycline voor op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET vanaf week 16 van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de groei van de botten en de ontwikkeling van de tanden van de baby.

Over het gebruik van dit medicijn aan het begin van de zwangerschap (tot en met week 15) is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. In veel gevallen kan uw arts een ander antibioticum voorschrijven, dat tijdens de hele zwangerschap veilig is.

Borstvoeding
Bij een kuur van maximaal 2 weken kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Er komt dan maar een klein beetje in de moedermelk terecht. Deze hoeveelheid is niet schadelijk voor het kind.

Heeft u dit medicijn op of rond de tepel gesmeerd? Maak voor de borstvoeding de tepel dan schoon met (afgekoeld gekookt) water.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Maak de geïnfecteerde plekken en een stukje er omheen voorzichtig schoon. Dit kan bijvoorbeeld met een desinfecterende shampoo of zeep met povidonjood. Vraag uw apotheek hiernaar.
 • Korstjes kunt u verwijderen door ze te weken met een beetje baby-olie of met een vers gemaakte oplossing van 1 theelepel keukenzout op 1 glas water.
 • Breng de crème of zalf dun aan. Eventueel kunt u de ingesmeerde plek afdekken met steriel verband.
 • Vermijd contact met de ogen en laat het medicijn niet in de mond of neus komen, omdat dit irriterend kan werken. Als het toch in de ogen komt, spoel de ogen dan direct grondig uit met water.
 • Probeer te voorkomen dat anderen besmet raken en dat de aandoening zich verder over het lichaam verspreidt door de volgende maatregelen:
  • krab niet aan de plekken. Knip de nagels kort en plak de aangedane huid eventueel af. Maak steeds goed schoon onder de nagels.
  • maak gebruik van een eigen handdoek.
  • bij krentenbaard: laat het kind niet in het gezicht krabben. Knip de nagels kort en plak de aangedane huid af. Bedek de handjes eventueel door er kousjes of katoenen wantjes over aan te trekken.

Wanneer?
U gebruikt dit medicijn 1 tot 3 keer per dag. Verdeel de behandelingen zo goed mogelijk over de dag. Dan heeft het een constant effect.

Hoe lang?
In het algemeen duurt een kuur 1 tot maximaal 2 weken. Dit hangt af van de plaats en de ernst van de infectie en van de mate van genezing. Overleg hierover met uw arts. Als dit medicijn niet voldoende werkt of als u merkt dat de aandoening zich uitbreidt, moet u weer contact opnemen met uw arts.

Terug naar overzicht